2020.10.29. 11:30
Válogatós gyerekek szülei kaptak étkezési tippeket Kecskeméten
Miért válogatós a gyermek? Az édesanyák mit tehetnek, hogy több zöldséget vagy változatosabban egyenek a kicsik? Többek között ezekről is szó esett a közelmúltban a Széchenyivárosi Fiókkönyvtár baba-mama klubjában.
Tibay Rózsa dietetikus és Ambrus Éva író beszélgetett az anyukákkal a baba-mama klubban
Forrás: Petőfi Népe
Péntek délelőttönként az anyukák érdekes, a gyermekneveléssel kapcsolatos témákban hallhatnak előadásokat a Széchenyivárosi Fiókkönyvtár baba-mama klubjában, melyet Baltásné Nagy Ildikó könyvtáros vezet. Ebben a hónapban szó esett például a válogatós gyerekekről is. A témáról két szakember, Tibay Rózsa dietetikus és Ambrus Éva, a Válogatós a gyerek című könyv szerzője beszélgetett az anyukákkal.
Rögtön az elején elhangzott: az édesanyák már a várandósság alatt sokat tehetnek annak érdekében, hogy később a gyermekük ne legyen, vagy kevésbé legyen válogatós. Mivel a magzat mindent érez a pocakban, így fontos, hogy az édesanya változatosan étkezzen. Ezáltal sokkal több fajta ízt érez meg a pici a magzatvízen keresztül, később az ízpreferenciája sokkal szélesebb spektrumon mozog majd. Ugyanez igaz az anyatejes táplálásnál.
A kicsiknél 1,5–2 éves kor körül jellemző, hogy nagyon válogatnak, és például csak két-háromféle ételt hajlandók megenni. Fontos, hogy az anyukák ne adják fel, igenis annyiszor próbálkozzanak, amíg célt nem érnek. Ha kell, 8–10 féle formában készítsék el a brokkolit, valamelyik majd csak elnyeri a gyermek tetszését. Attól, hogy pároltan elutasítja, az nem azt jelenti, hogy nem ízlik neki a brokkoli, csak azt, hogy abban az állagban nem kell neki. Ambrus Éva elárulta, ő például levest készített belőle, mely a Shrek nevet kapta a zöld mesefigura után, mely a kisfia kedvence. Innentől kezdve már szívesen fogyasztotta a gyermeke a brokkolit.
Ugyanezt eljátszották a szőlővel is, közel ötven változatban kínálták vele a kisfiút, mire megszerette. Kapta egészben, negyedelve, mag nélkül, jégkrémben, gyümölcslevesben és még sorolhatnánk a számtalan változatot. Végül a levesbe belecsempészett szőlőszemek nyertek.
A két szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy sose füllentsenek a gyermeknek az ételekkel kapcsolatosan, mert ha rájön, oda a bizalom. Kisebbeknél még néha eljátszható, de a kisiskolások hamar rájönnek az igazságra. Célszerű otthoni környezetben minden zöldséggel megismertetni a kicsiket, hogy később az óvodában ne érje őket meglepetés. Arra is ügyelni kell, hogy többféle elkészítési módot alkalmazzanak az anyukák. Nem elég a párolás, ettől kreatívabbnak kell lenni. Legyen pépes változat, darabos, ropogós, sós, édes. Ha valamit pürésítve kedvel, ne mindig úgy kapja, legyen változatosan elkészítve az adott zöldség. A gyümölcsök kapcsán elhangzott, a legjobb, ha idénygyümölcsöket kapnak a picik. Tavasztól őszig sokféle hazai gyümölcs kapható, termeszthető a szamócától a barackon át a szilváig, télen jöhet az alma és a déli gyümölcs.
Az anyukák is sok kérdést feltettek. Mit tegyen a szülő, ha a gyermek otthon nem akar enni, az oviban meg jóízűen falatozik. Ilyenkor a közösségi élmény hatására eszik jobban a gyermek. Éppen ezért meg kell vizsgálni, hogy otthon a közös étkezések milyen formában zajlanak, tudatosan kell rajta változtatni, hogy a gyermek is szívesen odaüljön enni. Mi a teendő, ha a gyermek még otthon megette a spenótot, de az ovis társai hatására már utálja. A szakemberek meglátása szerint a pici cikinek élte meg, hogy ő szereti, míg társai nem. Sajnos ilyenkor nagyon erős a megfelelési kényszere.
Egyik édesanya arra volt kíváncsi, mit tegyen, mivel a 3,5 éves gyermeke kizárólag csak epres joghurtot hajlandó müzlivel reggelizni. Hiába kínál neki mást. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a gyermeket sosem kell megkérdezni, hogy mit kér enni, hanem csak feltálalni neki az általuk gondolt ételeket. Ő csak arról dönthet, megeszi-e. Lehet, hogy hetekbe telik, mire változatosabbá tudja az anya tenni gyermeke étkezését, de megéri a fáradság. Úgynevezett élelmiszerláncot kell felépítenie.