Baky-kastély

2020.10.13. 14:00

Új helyre költözik a hajléktalanszálló Halason

A jövő év elejétől a város szélén lévő Baky-kastélyba költözteti át a hajléktalan-ellátó intézményét a Szociális Szolgáltató Központ. Az új helyen, ahol eddig a Családok Átmeneti Otthonának egy részlege működött, most felújítási munkálatokat végeznek. Az ígéretek szerint a korábbiaknál tágasabb és jobb körülmények között tudják majd elszállásolni a hajléktalanokat, és itt működik majd a nappali melegedő is januártól.

Pozsgai Ákos

A jövő év elejétől a Baky-kastélyba költözik át a kiskunhalasi hajléktalanszálló

Fotó: Pozsgai Ákos

A városban nincs női hajléktalanszálló, a férfiakat eddig a Molnár utcában kialakított épületben helyezték el, csúcsidőben negyven ellátottat tudtak befogadni. Bár az elmúlt években jelentős felújítások és infrastrukturális fejlesztések voltak a Molnár utcai ingatlanon, meglehetősen szűkös volt a hely. A Baky-kastélyban egy külön épületszárnyat alakítanak ki férfi-hajléktalanszállónak, ahol az eddigi negyven férőhelyes létszám nem fog bővülni, azonban az eddigi 10-15 fős csoportszobák helyett kisebb létszámú, 5-7 fős szobákban és a korábbiaknál komfortosabb körülmények között tudják majd elhelyezni a hajléktalanokat, segítve az esetleges konfliktusok elkerülését.

A nappali melegedőben reggel 8 és délután 4 óra között tartózkodnak majd a hajléktalan személyek, az éjjeli menedékben pedig 16 órától reggel 8 óráig – mondta el hírportálunknak Juhász György, a Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

Női hajléktalanszálló továbbra sem lesz a városban, mert nem igazán van rá igény, a hajlék nélküli egyedülálló nőket Kecskemétre és Szegedre irányítják. Viszont a Molnár utcai épületet továbbra is a Szociális Szolgáltató Központ fogja hasznosítani, kisebb átalakítás után a Családok Átmeneti Otthonának egy külső férőhelye lesz, ahol olyan gyermekes családokat helyeznek majd el, akiknek nincs otthonuk, viszont különösebb segítség nélkül önálló életvitelre alkalmasak. Egyfajta lépcsőfok lesz a későbbi teljesen önállóvá váláshoz.

A jövő év elejétől a Baky-kastélyba költözik át a kiskunhalasi hajléktalanszálló
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában