Beruházás

2020.10.26. 17:30

Új épületszárnyat adtak át Kalocsán

A vírusveszély miatt rendhagyó módon az iskola bejárata előtt, szabadtéren tartotta meg mintegy félmilliárd forintos épületfejlesztésének átadóünnepségét a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolája.

Gábor János

A szalagátvágás - balról: dr. Filvig Géza polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Maruzsa Zoltán, Sárosi Magdolna és Reiterné Fekete Mária intézményvezető.

Fotó: Gábor János

Az új épületszárny átadóünnepségén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta: – A kivitelezés és a teljes projekt véget ért, tulajdonképpen új épületszárny készült – foglalta össze hírportálunknak nyilatkozva Sárosi Magdolna. A Bajai Tankerületi Központ igazgatója sorra vette: új bútorokkal, eszközökkel és különleges faldekorációkkal is gazdagodott az iskola, ahová a vírusveszély miatt ugyan nem lehetett beengedni a vendégeket, de egy részletes fotódokumentáción bemutatták a változásokat. Elmondta: különösen büszke az intézmény új nyelvi laborjára és számítástechnika termére, valamint a könyvtárra és arra a közösségi térre, ahol végre drámapedagógiai foglalkozásokat is lehet tartani. Kihangsúlyozta: bár nem minden nehézség nélkül, de határidőre lezajlott a projekt, amivel maximálisan elégedett.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az átadóünnepségen
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A tavasz folyamán már tettem látogatást az intézményben, azért, hogy lássam az előkészületeket, illetve akkor került sor egy olyan dekorálási munkára, amit frissen indítottunk – emlékeztetett Maruzsa Zoltán. Az államtitkár kérdésünkre elmondta: az aulák és folyosók különleges képeket felvonultató falfestéseivel az a cél, hogy otthonosabbá váljanak az épületek. Jelenleg egyébként 110 olyan iskola van az országban, amelyikben készülnek modern freskók.

– Nagyon sok program zajlik párhuzamosan ebben a kormányzati ciklusban: most egyszerre van folyamatban öt nagy uniós projekt, összesen 127 milliárd forint értékben, és a frissen végzett számításaim szerint ebben a ciklusban összesen 940 beruházásról beszélhetünk, 350 milliárd forint értékben. Ez tehát nem egyedülálló projekt, de a térségben az egyik legnagyobb, és azt is gondolom, hogy nagyon jó helyre kerülő fejlesztésről van szó, hiszen vonzó iskoláról beszélhetünk – méltatta az intézményt.

Maruzsa Zoltán kérdésünkre kifejtette: az államtitkárság összességében azt várja a kalocsaihoz hasonló fejlesztésektől, hogy a kompetenciamérések eredményei javuljanak, a lemorzsolódó tanulók száma pedig csökkenjen. Mint mondta: az intézmények eredményességét sok adat alapján monitorozzák, és a beruházásokkal segített iskolák mutatóit külön figyelemmel fogják kísérni. Most nagyon sok tanuló kap színvonalasabb oktatási körülményeket, de közben fontosak a kistelepülési iskolák is, amelyekben szintén igyekeznek javítani a lehetőségeket, jelezte. A politikus úgy véli, hogy a tavalyi Pisa minden szempontból javulást mutatott a magyar iskolásoknál, és a 2019-es kompetenciamérésből is kitűnik – különösen a matematika terén –, hogy eredményesebbek a diákok, vagyis kifizetődő a program. Megjegyezte: ugyancsak a korábbinál jobb eredményeket vár a decemberben megjelenő TIMSS nemzetközi mérésen, ami kifejezetten a természettudományok kapcsán vizsgálja a tanulók kompetenciáját.

A szalagátvágás – balról: dr. Filvig Géza polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Maruzsa Zoltán, Sárosi Magdolna és Reiterné Fekete Mária intézményvezető.
Fotó: Gábor János

Emelkedhet a színvonal

A rendezvényen felszólaló politikusok és pedagógusok mind azt hangsúlyozták, hogy bár nem volt könnyű folyamat – hiszen mint ismert: tavaly viharkárokat szenvedett az építkezés –, mégis sikeresen zárták az 553,4 milliós költséggel zajló beruházásukat, aminek végén teljesen új épületszárnnyal gazdagodtak. Az ünnepélyen felszólaló Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hangsúlyozta: három évig tartott a projekt, amelytől okkal lehet elvárni az oktatás színvonalának és a tanulók teljesítményének emelkedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában