avatás

2020.10.28. 20:00

Tábla őrzi Bolvári Andrásné kalocsai népművész emlékét

Emléktáblát avattak az idén tavasszal elhunyt Bolvári Andrásné kalocsai népművész, pingáló- és íróasszony, a Népművészet Mestere tiszteletére. A táblát a népművész Kubinszky utcai házának falán helyezték el.

Zsigmond Enikő

A népművész Kubinszky utcai házának falán elhelyezett emléktáblát dr. Mészáros István áldotta és szentelte meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

Néhány hónap kellett csak ahhoz, hogy jólelkű adományozók jóvoltából összejöjjön a pénz arra az emléktáblára, mellyel Bolvári Andrásné kalocsai népművész, pingáló- és íróasszony, a népművészet mestere munkássága előtt tisztelegnek. A táblát a népművész Kubinszky utcai házának falán helyezték el, felavatására ünnepélyes keretek között október 24-én került sor.

Alig több mint egy éve adtunk hírt portálunkon arról, hogy Bolvári Andrásné Ica néni az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenysége elismeréseként átvehette a rangos elismerést, a Népművészet Mestere címet. Szomorúan szűkre szabott volt azonban az idő, amíg örülhetett neki, ez év áprilisától már a másvilágon írja-rajzolja a számára oly kedves kalocsai motívumokat.

Kicsi gyerekkorától kamatoztatta az örökölt tehetségét, először csak szülőfalujában, a szakmári iskola falára rajzolta a virágcsokrokat, de innentől küzdelmektől sem mentes életét a kalocsai népművészeti hagyományok, a népművészeti formakincs megőrzésére, ápolására és továbbadására tette fel. Alig volt nála sokoldalúbb népművész, magas fokon értett a pingáláshoz, hímzéshez, viseletkészítéshez, tojásfestéshez, porcelánfestéshez, mely mind kicsit más látásmódot, kézügyességet kívánt. Nagy türelemmel foglalkozott gyerekekkel a játszóházakban, de mindenkivel, aki érdeklődött a kalocsai népművészet iránt. Neve akkor lett országszerte, sőt külhonban is ismert, amikor tradicionális kalocsai minták modern köntösbe öltöztetésén dolgozott együtt Hrivnák Tünde divat­tervezővel, akinek a ruháira a mintákat Ica néni rajzolta.

Népművészi-porcelánfestői tevékenységéért 1986-ban miniszteri kitüntetést, 2019. augusz­tus 20-án pedig a Népművészet Mestere kitüntetést kapott. A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány 1996-ban Pécsiné Ács Sarolta-díjjal, a város önkormányzata pedig Kalocsa Város Népművészetéért díjjal ismerte el munkásságát.

– Úgy érzem, hogy kötelességünk emléket állítani mindazoknak, akik földi életük során alkottak, erőt, energiát fordítottak arra, hogy megőrizzék és továbbvigyék az ősök hagyományait – e szavak kíséretében leplezte le Bolvári Andrásné Kubinszky utcai háza falán az emléktáblát Tamás László, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány elnöke.

A népművész Kubinszky utcai házának falán elhelyezett emléktáblát dr. Mészáros István áldotta és szentelte meg
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

A népművész emléke előtt tisztelgett Simon Zoltán alpolgármester is, valamint Cselik Mária, a népművészet mestere mint barát, alkotótárs, felelevenítve Ica néni életútjának állomásait.

Az ünnepségen közreműködött a Mezei Virágok énekkar – melynek ő is tagja volt. Az emléktáblát dr. Mészáros István templomigazgató áldotta és szentelte meg. A tábla Farkas Tibor szobrász munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában