nagykőrös / galériával

2020.10.10. 11:30

Száz éve csaptak össze először a színészek és az újságírók

Idén száz éve, hogy először megrendezték a Színész-­Újságíró Rangadót, vagyis a SZÚR-t. A futballcentenáriumra emlékezve jelent meg a Száz éve SZÚR című interjú- és anekdotagyűjtemény, melynek az Országos Könyvtári Napok keretében kedden, stílszerűen két félidőben tartották meg a bemutatóját Nagykőrösön, az Arany János Művelődési Központ dísztermében. Az első félidőben Borsi László, a könyv szerkesztője, a Magyar Újságíró-válogatott vezetője, Borsi Gergely, a könyv meghatározó szerzője és az újságíró-­válogatott tagja, valamint Straub Dezső, a színészválogatott tagja anekdotázott a kötet kapcsán. A második félidőben Bodnár Vivien énekes-színésznő estjét tekinthette meg a közönség.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A színész–újságíró futballmeccset 1920. június 12-én rendezték meg először az MTK sporttelepén. A Színész–Újságíró Rangadó a következő évtizedekben többnyire az akkori Népstadionban volt és hatalmas népszerűségnek örvendett a lakosság körében, igazi népünnepélynek számított. Előfordult, hogy száz­ezren szurkoltak a stadion lelátóin, ahol valódi színész- (és újságíró-) legendákat láthattak pályára lépni. Számtalan anekdota született az évtizedek során, melyet az évfordulóra szerkesztett, interjúkat, adatokat és fotókat is magában foglaló Száz éve SZÚR című kötetben szedtek csokorba Borsi László szerkesztésével és Borsi Gergely meghatározó szerzőségével.

A nagykőrösi könyvbemutató pódiumbeszélgetés kezdőrúgását Bodnár Vivien végezte el egy Eperjes Károlyról szóló anekdotával. – Eperjes Károly, a népszerű Szamóca egy mérkőzés alatt rövid időn belül már másodszor vétett el egy passzt, amit egy érdes hang nem durván, de kárörvendően ismétlődően szóvá is tett. Mire a pályán ezúttal kissé szenvedő színművész érezhető sértődéssel a hangjában a lelátó felé fordulva, kilépve a szerepéből hangosan így szólt: És a filmek? Az smafu?! – szólt az anekdota. A beszélgetés színész résztvevője, Straub Dezső Jászai-­díjas színművész elmondta, hogy 1972-ben kapta meg színpadi működési engedélyét és azonnal jelentkezett a színészválogatottba, ahol azóta is rúgja a bőrt. Borsi László a beszélgetésen hangsúlyozta, hogy a színészek és az újságírók csupán a pályán ellenfelek, azon kívül számos barátság és jó sztori született az évtizedek során.

Borsi Gergely 15 éve erősíti az újságírócsapatot és elmondta, hogy éppen a járványidőszak közepén születtek meg a könyv interjúi, a távolságtartás miatt részben telefonon keresztül.

A beszélgetésben megemlékeztek a futball-legendáinkról is, akikkel a válogatottaknak volt szerencséjük közösen is játszani. Borsi László felidézte a Puskás Ferenccel folytatott meccs előtti taktikai megbeszélést. Egy barátságos mérkőzésen Öcsi bácsi az újságírók csapatában játszott és amikor Borsi László a taktika felől érdeklődött: – Mi lenne a taktika?

– Ti ideadjátok a labdát, én odarúgom, ahová kell, ti meg befejezitek – szólt a válasz. – És valóban, mindig azon a lábon volt a labda, ahol éppen lennie kellett – mondta Borsi László.

Azt is megtudhatták a nézők, hogy a legutóbbi Színész–Újságíró Rangadót tavaly szeptember 6-án tartották, ahol az újságírók 6–3-ra győztek. A focisztorik után Straub Dezső énekelt a jelenlévőknek, majd a félidő utáni 45 percben Bodnár Vivien az 1920–30-as évek slágereivel, sanzonjaival és megzenésített versekkel varázsolta el közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában