kecskemét / galériával

2020.10.08. 16:01

Súlyos következményei lehetnek a rövidlátásnak

Október a látás hónapja, minden október második csütörtökén pedig a Látás Világnapja. Ez alkalomból a Magyar Szemorvos Társaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért egész napos, ingyenes szűrővizsgálatot tartott csütörtökön Kecskeméten, a Kossuth téren. A látásvizsgálat Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának keretében zajlott.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A téren felállított, országosan egyedülálló mobil diagnosztikai központban 40 vizsgálaton kaphattak átfogó képet egészségi állapotukról a szív- és érrendszeri vizsgálatoktól a fogászati, tüdőgyógyászati vizsgálatokon át a teljes testanalízisig a jelentkezők. Dankovics Gergely, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának programigazgatója elmondta, a komplex szűrővizsgálatban fél óra alatt 40 vizsgálatot végeznek el személyenként. A program 11 éve alatt évi 200 helyszínen, összesen mintegy hétmillió vizsgálatot végeztek, a jelentkezők átlagéletkora 40 és 45 év közé esett.

Október lévén a megyeszékhelyre rendszeresen visszatérő szűrés fókuszában a látás, azon belül a rövidlátás problémája állt.

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a szakemberekre hallgatva elkerülhető a látásromlás. – Ez különösen fontos gyermekeink életében, hiszen ők már a digitális világba születnek bele, napjaik nagy részét az informatikai eszközök használatával töltik, nekik kiemelten szükséges óvni szemük világát – mondta Engert Jakabné.

Dr. Ács Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy szemünk a legfontosabb érzékszervünk, ennek ellenére sok ember nem veszi komolyan a látásproblémákat. – A világon több mint kétmilliárd ember él látáspanaszokkal. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szem- és látásvizsgálat fontosságát – mondta Ács Tamás. A rövidlátással kapcsolatban elmondta, hogy az önmagában nem betegség, de a nagy fokú rövidlátás már az, ráadásul egyre gyakoribb probléma: látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet. – Világtendencia, hogy egyre több a rövidlátó. Ha a jelenlegi irány folytatódik, 2050-re a Föld lakosságának fele rövidlátó lesz. Távol-Keleten a gyerekek 90-95 százaléka rövidlátó, Európában 25 százalék ez a szám – mondta a szemorvos, hozzátéve, hogy kontinensünkön a fiatalok között háromszor annyi a rövidlátó, mint az idősebb generáció tagjai között – hívta fel a figyelmet a folyamatra Ács Tamás és jó tanáccsal is szolgált: – Fontos, hogy főleg kisgyermekkorban, amikor fejlődik a látás, minél többet tartózkodjunk szabad térben, ahol messzire lehet nézni és ne a telefont és a monitor képernyőjét nézzék hosszú ideig – mondta.

A Trend Optika kecskeméti üzlete is részt vett az egészségügyi napon. Nagyidai Zoltán, a Trend Optika Csoport tulajdonosa is felhívta a szemészeti szűrés fontosságára. – Minden évben javasoljuk a szemészeti vizsgálatot a lakosság számára, amivel időben kiszűrhetőek a szemészeti betegségek – mondta a tulajdonos. Hozzátette, hogy ha valaki lemaradt volna a csütörtöki szűrésről, üzletükben egész októberben ingyenes szemvizsgálattal várják a betérőket, ahol digitális szemfenéki felvételeket készítenek, melynek kiértékelését a Semmelweis Egyetem végzi.

A nap során megismerkedhettek a betérők az emberi anatómiával, valamint az Országos Balesetmegelőzési Bizottság Látni és látszani programjával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában