GALÉRIÁVAL

2020.10.29. 19:00

Megújult a 116 éves kereszt Kecskeméten

Megáldották és ünnepélyesen átadták csütörtökön a kecskeméti Szentháromság temető főbejárata melletti Krisztus keresztet, mely Szabó keresztként is ismert. A szakrális emléket Borsos István izsáki kőfaragó mester újította meg.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Krisztus keresztet 1904-ben állíttatta Szabó József kecskeméti polgár, egyház tanácsi tag és neje, Kerekes Anna. Az ünnepségen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a résztvevőket. Dr. Tóth Szilárd levéltáros felelevenítette a kereszt történetét. Elmondta: a kereszt eredetileg a mai Népi Iparművészeti múzeum közelében állott, az akkori vásártéren, a Vásárkapunál. 1904. szeptember 18-án szentelték fel. Vidovics Pál alkotta meg. A keresztet később, valamikor az 1920-30-as években helyezték át a Szentháromság temetőbe. Ennek körülményeiről sajnos pontos adatok nem maradtak az utókorra. Vélhetően, a régi vásártér felparcellázása, lakóházak építése indokolta az áthelyezését.

Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő beszédében többek között hangsúlyozta a Szentháromság temető kiemelkedő szerepét, és a keresztek fontosságát.

A Szabó Kereszt a népkonyhaként is működő Wojtyla Ház kezdeményezésére újult meg. A munkálatokat ezúttal is Borsos István vállalta magára, aki az elmúlt évtizedben már húsz szakrális emléket, keresztet újított meg, önkéntes alapon.

A munkálatok kapcsán elmondta, Farkas P. József, a Wojtyla alapítója egy éve kérte fel a kereszt megújítására. Ez a kereszt volt az eddigiek közül minden szempontból a legnagyobb kihívás. Súlyra, nagyságra és felületre nézve hatalmas a kereszt, szerencsére az anyaga jó állapotban maradt fenn. Nehézséget okozott azonban ugyanolyan színű gránitkő beszerzése, melyet végül Csátalján egy kőfeldolgozóban talált.

A keresztet dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szentelte fel, majd a résztvevők megkoszorúzták. A város részéről négy önkormányzati képviselő, Lévai Jánosné, Leviczky Cirill, Király József és dr. Tóth Szilárd. Az aznapi ebédet felajánló keceli II. János Pál iskola vezetői, egyházi személyek, valamint a Wojtyla ház képviselői, Borsos István és Herczeg Anikó, a Városüzemeltetési Kft. temetőgazdálkodási részlegének vezetője helyezték el koszorúikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában