GALÉRIÁVAL

2020.10.22. 20:13

Esőkertet telepítettek Homokbányán

Esőkerthez ültettek el közel kétszáz növényt csütörtök délután Kecskemét-Homokbányán, a Katica bölcsőde előtti téren.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A Kecskemét 4.0 program környezettudatos városi infrastruktúráért felelős munkacsoportja 25 fajta növényt biztosított a tagokból, a bölcsőde dolgozóiból, szülőkből és a városrész lakóiból álló lelkes ültetőknek. A növényeket Győri András főkertész ajánlása alapján választották ki, a kezdeményezést a KEFAG Zrt. is támogatta.

Az esővíz okozta károkkal a városok lakói gyakran szembesülnek, hiszen a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék megáll az aszfalton, betonon, a csatornák pedig sokszor nem képesek kezelni a vízmennyiséget, és túlfolyáskor a szennyvíz az utcákra jutva növeli a fertőzésveszélyt. A városi esővíz ráadásul sok mérgező anyagot mos a talajba az utakról, többek között különféle olajszármazékokat.

Az esőkert egy mesterségesen kialakított és növényekkel beültetett mélyebben fekvő felület a talajban, amelynek célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése. A munkacsoport az esőkert létrehozásával szeretne példát mutatni az értékes esővíz hasznosítására és megfelelő kezelésére. Az esőkert ráadásul az esővíz minőségét is javítja. A vizet nemcsak a talaj szűri meg, hanem a növények gyökere is, amely minden hasznos elemet kivesz, amire szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában