elismerés

2020.10.30. 12:44

Építészeti díjat kapott Szabó László, kalocsai mérnök

A Kalocsa-meszesi Dunaparton nemrég átadott vízitúra megállóhellyel két év után újra megkapta a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját a kalocsai Szabó László, aki három kecskeméti kollégája mellett vehette át a szakmai kitüntetést a múlt héten. A mérnök elmondta: nagyon megtisztelőnek tartja a díjat, hiszen tudja, hogy sok pályamunka szokott beérkezni a kamarához, már csak azért is, mert a díjat nem minden esztendőben adják át.

Gábor János

Szabó László díjazott épülete, a Kajak-Kenu Pont az átadóünnepségen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Ez a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamarának egyfajta házi versenye: bármelyik tag beadhatja bármelyik aktuális munkáját – fogalmazott a díjazott kalocsai szakember. Szabó László elmondta: örül neki, hogy népszerű a verseny, hiszen sok pályatársa szokta beadni egy-egy valósággá vált tervét a szakmai zsűrinek, akik az építészek hónapja kapcsán tartott rendezvényen szoktak eredményt hirdetni.

A mérnök szerint egyébként a kamara által díjazott ingatlanja nincs túlgondolva, hiszen egyszerű vonalvezetésű ház, de nagyon karakteres a magas homlokzati üvegfalával, ami lényegében egy nagy térré teszi az épületen belüli termet és a külső teraszt. A ház ezért az egyedi vonásáért emelkedhetett ki a többi építészeti munka közül, amit a megye szakemberei beadtak – vélekedett Szabó László, megjegyezve: tényleg nem lehet nem felfigyelni a házra, ha valaki elhalad mellette.

A kalocsai szakember által benyújtott épület egyébként nem más, mint az Alsó-Duna vízitúra útvonal kalocsai Kajak-Kenu Pontja, amit szeptember elején adtak át. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közös, uniós finanszírozású önkormányzati projekt során 120 négyzetméteres belső térrel rendelkező ház épült, összesen mintegy 49 millió forintból, bár ez nem az utolsó fillérig az építkezésre ment el, mivel egy alapeszközparkot is vásároltak a keretből. A vízi turisztikai fejlesztés egy 150 pontos, úgynevezett Kajak-Kenu Ponthálózatba kapcsolta be a várost, és elsősorban olyan vendégeknek szánják, akik a folyón érkeztek a város mellé, és megpihennének a térségben.

Szabó László díjazott épülete, a Kajak-Kenu Pont az átadóünnepségen
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában