BÁCS-KISKUN

2020.10.18. 07:00

Elkezdődtek az őszi érettségik

Pénteken megkezdődött az őszi érettségi szezon a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel. Nem vehetnek azonban részt a vizsgákon azok, akik igazoltan betegek, hatósági karanténban vannak, vagy a testhőmérsékletük a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálat során meghaladja az országos tiszti főorvos által meghatározott mértéket. Mindenki más normál menetrend szerint vizsgázik, ezúttal szóban is, az óvintézkedések szigorú betar­tása mellett. Kecskeméti és a kiskunhalasi középiskolák igazgatóit kérdeztük, hogyan készült fel intézményük az őszi érettségire.

Csakúgy, mint tavasszal: nem kötelező a maszkviselés, de aki akarja, felveheti a teremben

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Oktatási Hivatal október elején hozta nyilvánosságra az őszi vizsgákra vonatkozó biztonsági intézkedések listáját, ami a tavasszal jól bevált protokollt követi. Ezek között szerepel, hogy a szervezőknek mindent meg kell tenniük a diákok csoportosulásának elkerülése érdekében. Maximum tíz vizsgázó lehet egy teremben, és biztosítani kell a minimum másfél méter távolságot is. A védőmaszk viselése az írásbeli vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező, kézfertőtlenítőt viszont biztosítani kell minden teremben. A feladatlapokat felbontás előtt és a beszedés után is egy napig elzárják.

A tavaszi helyzetben és a tanévkezdés óta eltelt hetekben szerzett rutin, valamint a diákok és a tanárok fegyelmezettsége miatt gördülékenyen zajlott az őszi érettségire való felkészülés a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban – közölte Varga Judit iskolaigazgató. Intézményükben hatvannégy diák érettségizik, nagy többségük előrehozott vizsgát tesz idegen nyelvből és informatikából, négyen pedig korábbi érettségi jegyeiket szeretnék javítani a mostani vizsgán.

A kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban is a tavaszi érettségi időszak alatt már jól bevált szabályokat alkalmazzák. Többek között minden diáknak biztosítanak maszkot, kézfertőtlenítőket helyeznek ki, és folyamatosan szellőztetnek majd a termekben.

– Intézményünkben nemcsak a mi diákjaink érettségiznek, hanem más halasi, sőt, kiskunmajsai középiskolások is. Igyekszünk az egy helyről érkező tanulókat egy teremben elhelyezni, ezzel is csökkentve a kontaktusok számát – mondta Csorba Imre

igazgató.

Kecskeméten, a Bányai Júlia Gimnáziumban előrehozott érettségit tesznek a diákok, a normál érettségit mindenki letette tavasszal. Lu­kács Lajos igazgató elmondta: helyben középszintű érettségi vizsgáknak adnak helyet, melyen összesen 117 diák vesz részt. Közülük kilencen a Kodály-­iskolából érkeznek, a többiek bányaisok. A legtöbben egy tárgyból, de néhányan kettőből is vállalták az előrehozott megméretést. Elsőként jövő kedden franciából nyolc, szerdán latinból egy, csütörtökön angolból 63, majd az azt követő héten németből 22, informatikából pedig 30 tanuló írja meg az előrehozott érettségit. A gimnáziumban csak középszinten folynak majd a vizsgák, azon diák­jaik, akik emelt szinten méretik meg magukat, más, kijelölt intézményben tehetik ezt meg. Emelt szinten informatikából és angolból is 9-en vizsgáznak majd.

Az igazgató a vizsgák lebonyolítása kapcsán megjegyezte, hogy azok egy részét jövő héten, a tanítással párhuzamosan kell megtartaniuk. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a francia- és a latin­érettségiket tanítás után, délutánra írták ki, míg az angol délelőtt zajlik, és a tanítást teszik át délutánra. A német- és az informatikaérettségi az őszi szünetre esik, így azoknál délelőtt biztosított a csend és a nyugalom a vizsgákhoz. Közben pedig a felügyelő tanárok beosztása is elkészült.

Kecskeméten, a Katedra Művészeti és Informatikai Szakgimnáziumban is csak előrehozott érettségire jelentkeztek a tanulók. Dr. Tubakné Tütő Ágnes igazgatóhelyettestől megtudtuk: sok végzős diákjuk él az előrehozott érettségi lehetőségével, így helyben biztosíthatják a megvalósítását. Mivel az angol írásbeli vizsgák egybeesnek a tanítással, így annak zavartalan lebonyolítására az épület legfelső szintjét, a negyediket jelölték ki. Azon a napon az órákat az alsóbb szinteken tartják meg az átszervezések eredményeképp. A többi vizsga az őszi szünetre esik. Az előkészületek utolsó fázisaként a felügyelő tanárok beosztása is elkészült, így már minden készen áll a sikeres vizsgák megtartásához.

Tubakné hozzátette: a kormányhivataltól megkapták az egészségügyi előírások betartásához szükség fertőtlenítőket, kesztyűket. Az igazgató már ellenőrizte a kormányablakban az érettségi feladatlapok pontos mennyiségét. A vizsgapapírokat pedig a vizsga napjának reggelén hozhatja el.

Csakúgy, mint tavasszal: nem kötelező a maszkviselés, de aki akarja, felveheti a teremben
Fotó: Pozsgai Ákos

Népszerű az előrehozott érettségi

Az őszi érettségi időszakban lehet rendes, szintemelő, kiegészítő-, ismétlő-, pótló- és javító-, valamint előrehozott vizsgát tenni. – A diákok döntő többsége ilyenkor előrehozott vizsgát tesz, mert ezzel valamelyest tehermentesítik magukat tavaszra, valamint mivel így mentesülnek a tantárgyi órák látogatása alól, több idejük marad más érettségi tárgyakra való felkészülésre – mutatott rá az indokokra Csorba Imre, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium igazgatója. Az intézményvezető elmondta továbbá, hogy a javítóvizsgák lehetőségével is gyakran élnek a felsőoktatásban tovább tanulni szándékozó diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában