Eötvös József Főiskola

2020.10.18. 20:00

A bajai intézmény fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték

Az Eötvös József Főiskola fennállásának 150. éves jubileuma alkalmából, szombat délelőtt ünnepséget tartottak a Dr. Posta Sándor Sportcsarnokban.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az Eötvös József Főiskola fennállásának 150. évfordulója alkalmából szombat délelőtt ünnepséget tartottak a Dr. Posta Sándor Sportcsarnokban. Szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett zajlott a rendezvény, melyen részt vett Zsigó Róbert, parlamenti ügyekért felelős államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Dr. habil. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia Állami Tagozatának elnöke, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, Nyirati Klára, Baja város polgármestere és Hajdú Miklós, Baja város alpolgármestere.

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola rektora köszöntőjében kiemelte, hogy báró Eötvös József az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően másodszor lett az oktatásügyért felelős miniszter. A magyar nép felemelkedésének zálogát látta az egységes, kötelező, állam által fenntartott népoktatásban.

– Eötvös József alapos tájékozódás és megfontolás után jelölte ki a képzések helyszíneit. Szempontjai között szerepelt, hogy az adott város támogassa a létrehozandó intézményt, és hogy a település több nemzetiségű legyen. Az ország egész területén vidéki, fejlesztésre méltó központokban gondolkodott, így nyerte el Baja is a jogot az állami tanítóképző intézet felállítására. Az intézmény 1870. október 17-én kezdte meg működését Czirfusz Ferencz irányításával – mondta Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, majd hozzátette: az intézmény a közelmúltban számos támogatást kapott Zsigó Róbert országgyűlési képviselőtől és Baja város önkormányzatától. Ezen segítségek nélkül 2017-ben nem tudtak volna visszaköltözni a Szegedi úti kampuszba.

Fotó: Márton Anna

– A jövő a pedagógusok kezében van ezernyi ok miatt. Gyermekeink nevelése és felkészítése az életre ebben a régióban, és az ország egészében is kiemeltem fontos. A főiskola küldetése nem változik, nemes a küldetés, nemes a hivatás – fogalmazott ünnepi beszédében Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, aki néhány évvel ezelőtt a főiskolán oktatott.

A beszédeket követően, korábbi nemzetiségi óvodapedagógus-és tanító szakos hallgatók előadásában hangulatos dél-szláv zenét hallhatott a közönség: Bozsánovics Maja harmonikán, Apró Brigitta tamburabrácsán, Nagyapáti Anna pedig gordonkán játszott.

Fotó: Márton Anna

– Az alapítás óta eltelt 150 évben a történelem egy pillanatra sem kímélte a főiskolát. Bárhogy is alakultak azonban az események, az EJF és Baja város kapcsolata erős tudott maradni, éppen úgy, ahogy azt Eötvös József feltételként megszabta – fogalmazta meg ünnepi gondolatait Zsigó Róbert, majd hozzátette: ezt a feltételt megmásíthatatlan szövetséggé nemesítette az idő, amit remélünk, semmi és senki nem írhat felül. Ahogy azt sem, hogy az itt zajló képzésnek mindig a hazát, mindig a nemzetet kell szolgálnia.

A rendezvényen magyar, horvát és német nyelvű mesét és verset is előadtak az Eötvös József Főiskola hallgatói, majd a Rábl Színpad előadása következett. A társulat a Szávitri című táncjátékból az Erdő-jelenetet mutatta be. Az ünnepség a főiskola kórusának műsorával zárult, közreműködött Pethő Attila zongorán, vezényelt dr. Kosóczki Tamás docens.

Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában