Ifjúsági Konferencia

2020.09.17. 17:30

Vitafórumon ötleteltek a fiatalok Kecskemét turisztikai vonzerejéről

Fiatalokkal közösen ötle­teltek a szakemberek Kecskemét turisztikai látványosságairól, a város vonzerejéről a napokban megrendezett Ifjúsági Konferencián. A szakmai program két részből állt, először városnézésen vettek részt, majd interaktív előadásokon osztották meg véleményüket.

Sebestyén Hajnalka

A szakmai program első felében városnézésen vettek részt a fiatalok

Forrás: Petőfi Népe

A konferenciát az Ifjúsági Összefogás Szervezete és a Hírös Fiatalok Egyesülete szervezte meg. A Tudomány és Művészetek Háza adott helyet az előadásoknak. Elsőként Ruszinkó Ádám, volt turizmusért felelős helyettes államtitkár a turisztika mai nehéz helyzetéről tartott előadást, majd Ladányi Kovács Zoltán, a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. ügyvezetője a turizmus átalakulásáról szólt az online világban.

Ladányi Kovács Zoltán előadásában vázolta Kecskemét turisztikai múltját, egészen az ötvenes évektől.

Kiemelte benne például a hatvanas évekbeli szállodaépítéseket, az Aranyhomok szállodát, Bugacpusztán a pusztaprogramok elindítását, a hetvenes évekből a fogathajtó világbajnokságot, a nyolcvanas évekből a kecskeméti Pusztatourist működését, a kilencvenes évekből az olcsóságot, a „Zimmer Feri” tömegturizmust, nemzetközi utazásszervezéseket, majd áttért napjainkra, amikor annyira olcsók a repülőjegyek, hogy sokan „kiugranak” pizzázni három napra Olaszországba. Az internetes szállásfoglalások kiváltják az utazási irodák szerepét. Így nagyon nehéz ma már megszólítani az utazni vágyókat.

Az előadása részeként vitafórumot tartott Kecskemét látványosságairól, vonzerejéről. A fiatalokat arra kérte, hogy mondják el, szerintük hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a várost, milyen programok csábítanák Kecskemétre a turistákat.

– Merj te is színes lenni! Csak akkor lehetnek új ötleteid, ha bátran kimondod azokat. Ezért is szerveztük ezt a fórumot. A fiatalok ötleteire van szükségünk. Minket, gyakorlott turisztikai szakembereket, rendezvényszervezőket a saját szakmai tapasztalataink kötnek gúzsba. Ezért szeretnénk a fiatalokkal együttműködni! – hangsúlyozta Ladányi Kovács Zoltán.

A vitafórum során a fiatalok elmondták, jelenleg kevés olyan látványosság, program kínálkozik Kecskeméten, melyért érdemes két-három napot a városban tölteni.

A vitafórum során a fiatalok elmondták ötleteiket.
Fotó: Petőfi Népe

A fiatalok részéről számos ötlet felmerült ennek orvoslására. Szerintük helyet kaphatna az ökoturizmus, bevonhatnák a külterületi értékeket. Több hangsúlyt adhatnának a Planetáriumnak. A főtéren kecske alakú kerékpárokat lehetne bérelni, Kecskemét új arculatához igazodva. Mivel Kecskemét Kodály városa, erre több programot kellene kitalálni, például sokan szeretik nézni a kórusok próbáját.

Nagyobb szerepet kaphatna a művészvilág, a művésztelep, a rajzfilmstúdió, szakmai kurzusokat rendezhetnének, erre ma sok fiatalnak igénye lenne. A rajzfilmstúdióban készült mesehősökből tematikus parkot alakíthatnának ki a városban. A számos közteret modernebbé alakíthatnák a street art jegyében és modern szobrokkal. Adjanak helyet az extrém sportoknak, jó ötletnek tartanák egy bobpálya vagy egy kalandpark felépítését is.

Az ötletekre reagálva Ladányi Kovács Zoltán felsorolta az előnyöket, hátrányokat, melyek javarészt a hatalmas tőkeinjekciókra vonatkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában