vita

2020.09.05. 07:00

Többen sérelmezik a megállók kialakítását Tasson

Évtizedes igénye vált valóra az idén a tassiaknak. A nyár közepére elkészült a település két legnagyobb forgalmat lebonyolító belterületi útja, a Dózsa György út és a Széchenyi út rekonstrukciója. Az ehhez kapcsolódó buszöblök kialakításának módját azonban több lakó is sérelmezi.

Gulyás Sándor

Devecsai István szerint nem hagytak elég helyet a kerítése és a buszváró között

Fotó: Gulyás Sándor

A községet átszelő, jelentős tranzitforgalmat lebonyolító Dózsa György és Széchenyi út állapota olyannyira leromlott, hogy a felújítás halaszthatatlanná vált. A beruházás a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt közel két évet késett. A munka így tavaly ősszel indult el. A padkarendezéssel és az árkok rendbetételével mindenki elégedett volt, a problémák tavasszal, a buszöblök kialakításánál kerültek felszínre.

– A kivitelezőtől semmiféle értesítést nem kaptunk arról, hogy a korábban a házunk előtt lévő buszöböl mérete és helye megváltozik. Az építés közben szembesültünk azzal, hogy a buszöböl eltorlaszolja a bejáratunkat, a betonsáv pedig a kerítésünk széléig ér. Az esővíz-elvezető árok nem tölti be funkcióját. A panaszunkat meghallgatva a cég három méterrel rövidebbre vette a buszváró méretét, így a kapubejárónk felszabadult. A többi problémát azonban máig nem orvosolták. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az esővíz elvezetése végett egy vékony csatornát vágtak a betonburkolatba, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szélessége pont olyan, hogy egy kerékpár kereke be tudjon szorulni a nyílásba – mondta el a Dózsa György úton lakó Devecsai István.

Két lakó szerint a Széchenyi úton sem jobb a helyzet. Véleményük szerint a buszöblök elhelyezése itt is hagy kivetnivalót maga után.

– A buszöböl kialakításakor áthelyeztek egy betonkandelábert, ami pontosan a büfém pakolójának közepébe került, így a nagyobb méretű autók már nem tudnak megállni az üzletem előtt – nehezményezte Nyúl Jánosné, aki 1986 óta üzemelteti vendéglátóegységét a Széchenyi úton.

– A büfével szomszédos buszöböl sem került a megfelelő helyre. Korábban a buszok a kerítésem előtt álltak meg, most pedig a házam ablaka alatt. A járművek zaja, az utasok zsivaja behallatszik a lakásba, ami zavarja mindennapi életünket. Arról nem is beszélve, hogy a várakozó utasok bedobálják az udvaromba a szemetet és a cigarettacsikket. Kértem, hogy amennyiben megépül a fedett buszváró, építsenek mögé egy zajvédő falat. Erre azonban nem kaptam érdemi választ – panaszkodott reményvesztetten Kovács Péter Ottó.

Németh Gábor polgármester tisztában van a problémákkal, úgy érzi, a lehetőségekhez képest mindent megtett annak érdekében, hogy rendezzék a lakosok panaszait.

– A munkálatok közben felmerült problémákat a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a kivitelező Soltút Kft. céggel egyeztetve megpróbáltuk megoldani. A tervek ennél nagyobb mértékű módosítására a határidők rövidsége miatt nem volt módunk, így arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint eleget tegyünk a Dózsa György úti lakó kérésének. Amennyiben az igényei szerinti változtatásokat – a buszöböl más területre való építése – a tervezők a tervekben módosították volna, úgy annyira elhúzódott volna a beruházás – új közbeszerzési eljárás, új pályázati kiírás –, hogy ebben az európai uniós ciklusban nem kerülhetett volna rá sor, és a későbbiekben sem lett volna garancia arra, hogy hasonló pályázatot kiírnak. Tehát kockára tettük volna ezt a harminc éve várt beruházást, amit a lakosság nyilván nehezen tolerált volna – mondta el kérdésére Németh Gábor, a település polgármestere.

– A Széchenyi úti oszlop azért került arra a helyre, mert a buszöböl megvilágítását így lehetett megoldani a műszaki előírásoknak megfelelően. A reklamált zajvédő fallal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a beruházó szerint a zajszint, melyet az autóbuszok okoznak, jóval a határérték alatt van, így semmi nem indokolja annak megépítését – tette hozzá a polgármester.

Devecsai István szerint nem hagytak elég helyet a kerítése és a buszváró között
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában