Kitüntetés

2020.09.20. 07:00

Kovács Antalt díjjal jutalmazta a megye

Szeptember 12-én a Kalocsai Színházban ünnepélyes keretek között adták át a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének kitüntető díjait. Az elismeréseket azoknak a személyeknek adományozzák, akik kiemelkedően eredményes teljesítményükkel szolgálják a megye érdekeit és javát. Az Év polgármestere Bács-Kiskun megyében díjat Baja térségéből Kovács Antalnak, Csátalja polgármesterének adományozták. A polgármester tizennyolc éve vezeti a helyi testületet, a múltról és a további terveiről számolt be hírportálunknak.

Márton Anna

Kovács Antal büszke a csátaljai Trianon-emlékműre 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

Az Év polgármestere Bács-Kiskun megyében díjat térségünkből Kovács Antalnak, Csátalja polgármesterének adományozta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése néhány nappal ezelőtt. A polgármestert az elmúlt tizennyolc év legkülönlegesebb pillanatairól kérdeztük.

Csátalja polgármestere elsőként kiemelte a munkatársai segítségét és a csátaljai lakosok közreműködését. Azt is megtudtuk, hogy a polgármesterség hálátlan, de szép feladat.

– Ezt a díjat nem kaphattam volna meg a falu lakossága, a rám szavazók és az itt dolgozó emberek nélkül. Első szó a köszöneté a közvetlen munkatársaimnak, a képviselő-testületeknek, akikkel együtt dolgozhattam – hangsúlyozta a kitüntetett polgármester.

Kovács Antal bevallása szerint ízig-vérig katonaember volt. Házassága révén elkerült Kecskemétről a rendőrséghez, és bár elhagyta a pályát, még mindig katonaként gondolkodik és úgy is érez. Közel 26 év szolgálati viszony után gondolt arra, hogy indul a polgármester-választáson. Akkor két ellenfele volt, de ő nyert a választásokon, a következő három ciklusban nem is volt ellenfele. Az utolsó ciklusban öt induló volt, de a falu lakossága úgy döntött, őt választja, így meggyőző fölénnyel verte riválisait.

– Nagyon szép feladat a közösségért dolgozni, szép feladat tenni egy faluért, látni a fejlődést, hogy honnan indultunk és hova jutottunk el 18 év alatt. Településünkön az összes közintézményt felújítottuk, van amit már másodszor. Több lépcsőben sikerült a művelődési ház rekonstrukciója, illetve az egészségügyi intézményeinket is fejlesztettük. Ez utóbbira európai uniós pályázatból hívtunk le támogatást. Magyar Falu Program pályázatból a könyvtárat és a művelődési házat modernizáltuk. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból buszmegállót hoztunk létre, illetve jelenleg is zajlik a járdaépítés. A Magyar Falu Program nagyon nagy segítség a kistelepüléseknek, hiszen olyan dolgokra lehet könnyen, kevés adminisztrációs munkával pályázni, melyek fontosak egy település életében. Az első pályázati év után sokat változott a kiírás, figyelembe vették a véleményünket. Szerintem nagyon sikeres kezdeményezése ez a kormánynak – hangsúlyozta Kovács Antal polgármester.

Csátalja tavaly három pályázaton közel 45, idén eddig 35 millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatból. A könyvtártető felújítására és a szociális blokk fűtésrendszerének korszerűsítésére, míg a játszótéri program keretében egy köztéri „pi-víz-kút” felállítására kaptak támogatást. Folyamatban van ugyanakkor még három pályázatuk, amit most szeptemberben adtak be.

Kovács Antal büszke a csátaljai Trianon-emlékműre
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

– Amire a legbüszkébb vagyok, hogy 2004-ben, amikor még nem volt divat a trianoni tragédiának emléket állítani, mi azt megcsináltuk. Sok gáncsoskodás volt, de én akkor is úgy éreztem, hogy ez egy olyan tragédiája a nemzetünknek, amilyen nem volt soha, mert addig a magyarság fegyverrel a kezében bukott el. Trianon esetében nem volt megadva ez a lehetőség, hogy a magyarok megvédjék a hazájukat – mondta Kovács Antal.

Hozzátette: ugyanebbe a parkba egy újabb szoborcsoport is kikerül, a magyarság eredetének és megmaradásának szobra. Az alkotás még ebben az évben elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában