segítségnyújtás

2020.09.28. 19:43

Kalocsán is gyűjtenek az SMA-s kisfiúnak

Zsombor gerinc eredetű izomsorvadásban szenved, csak százmilliókból lehet gyógyítani. A kazincbarcikai gyermekért egy egész ország összefogott, de még messze a kívánt cél: a több mint 700 millió forintos kezelésnek kevesebb mint tíz százaléka jött össze adományokból, ezért egy kalocsai anya is úgy döntött, hogy a maga módján segít. Bár pénzt nem tud adni, műanyagkupak-gyűjtőpontot hozott létre a kisfiú javára.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

– Zsombinak országszerte gyűjtenek kupakokat, és más módokon is lehet őt támogatni. Amikor rátaláltam a csoportra, csatlakoztam, és ott tájékoztattak, hogy Kalocsán még nincs gyűjtőpont. Megbeszéltük, hogyha már pénzeszközökkel nem tudok segíteni, akkor leszek gyűjtőpont – vázolta András Renáta.

Az SMA igen ritka, tízezer emberből nagyjából egyet érint. Genetikai eredetű, általában rokkantsághoz vezető és gyakran halálos kimenetelű betegség, ami károsítja a járó- és légzőképességet, illetve a táplálkozási képességet is. A kezelésére csak néhány évvel ezelőtt jelent meg hatékony terápia. Eddig több ezer gyermeken sikerült segíteni, de az eljárás rendkívül drága: Zsombor esetében 730 millió forintba kerülne a szükséges génterápiához alkalmazott Zolgensma, amit a történelem legdrágább orvosságaként emlegetnek. Az elérhetetlennek tűnő összegért nagyon komoly kampány zajlik, e cikk születésekor a számláló 61,5 millió forintnál tartott.

A kalocsai aktivista a Foktői út 36. szám alatt várja az adományokat, mindennap 8.30-tól 19 óráig.

András Renáta hangsúlyozta: a legtöbben azzal a kérdéssel indítanak nála, hogy milyen kupakok felelnek meg a gyűjtéshez. Mint mondta, bármilyen műanyagból készült zárófedél megfelel. Tehát nemcsak az üdítős és ásványvizes palackok, hanem például dezodorok, tusfürdő és samponflakonok, fogkrémek, tartós élelmiszerek kupakja is leadható.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában