járások

2020.09.04. 10:21

Jelentős az elvándorlás Bács-Kiskun megyében

A megye négy járásában volt jelentős az el-, míg egyben pedig a bevándorlás 2017–19 között. Minderről az Otthon Centrum szakértői írtak a legfrissebb tanulmányukban, amelyben az utóbbi három év adatait vetették össze.

Barta Zsolt

A felmérés ezer lakosra vetítve vizsgálta az ország 197 hazai járásának vándorlási mérlegét. A családok, a munkavállalók vándorlása, költözése szokványos dolog. Ennek számos oka lehet, például munkahelykeresés, családi állapot változása, tanulás, de az okok között szerepelhet az is, hogy egy-egy térség jövőbeli kilátásai milyenek. Például Bács-Kiskunban, a Duna keleti partján fekvő Bajai és Kalocsai járásból 5–25 ezrelékes volt a fentebb említett három évben az elvándorlás. A két terület mellett hasonló gondokkal küszködik még a jánoshalmi és a kiskunmajsai térség is.

Érdekes, hogy a Tiszakécskei járásban a bevándorlás a jellemző, itt 5–25 ezrelékkel nőtt a lakossági lélekszám. A többi térségben stagnál ez az érték. Így a kecskeméti területen is, holott az említett három évben a munkahelyek száma szaporodott, viszont a megyeszékhelyen a lakások szinte megfizethetetlenek.

Az elemzés megállapítja, hogy a vándorlás legnagyobb vesztesei továbbra is az ország perifériái: az északkeleti, délnyugati és a keleti járások, melyek többsége évek óta elvándorlással küzd. Viszont nagyon sokan a főváros környéki településekre kívánnak költözni. A listavezető járások azonban nem Budapest, hanem a Velencei-tó és a Balaton környékén vannak. Nem ok nélkül emelkedtek ezeken a területeken szinte az égig az ingatlanárak az elmúlt öt év során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában