beruházás

2020.09.03. 19:25

Energiatakarékos orvosi szolgálati lakás épül Pirtón

A település fejlődésében mérföldkőnek számító orvosi szolgálati lakás bokrétaünnepét tartották csütörtökön, ugyanis elkészült az épület tartó- és tetőszerkezete. A közel kétszáz négyzetméter alapterületű ház összes munkafolyamatát helyi és környékbeli szakemberek végzik.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Falu Program keretében megvalósuló közel 228 millió forintos beruházás keretében egy 180 négyzetméter alapterületű, két garázsos úgynevezett passzív, azaz energiatakarékos házat építenek. Nagy Ferenc, Pirtó polgármestere érdeklődésünkre elmondta, ez egyebek mellett azt jelenti, hogy napelemeket szerelnek a tetőre és az így megtermelt az áramot egy elektronikus rendszer felhasználja, ez biztosítja majd a fűtést, a melegvíz-ellátást és a főzéshez szükséges áramot is.

Az ünnepségen résztvevőket elsőként Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte, aki kiemelte, hogy megyénkben Pirtó az egyetlen település, ahol egy összegben ekkora fejlesztés valósulhat meg a Magyar Falu Program keretében.

A falu biztonságot nyújtó, a lakosságot széles körben kiszolgáló voltát dicsérte Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében. – A művelődési ház és az általános iskola fejlesztése mellett most ez az orvosi lakás is azt mutatja, a település képes megragadni a lehetőségeket, ezzel kiszolgálva a lakosságot és arra ösztönözni őket, hogy a faluban maradjanak – mondta.

Nagy Ferenc polgármester köszönetét fejezte Bányai Gábornak, aki sokat tett a pályázat sikerességéért. – Ez az orvosi szolgálati lakás mérföldkő Pirtó életében és külön öröm számomra, hogy az összes munkát soltvadkerti, kiskunhalasi és pirtói szakemberek végzik el, ami jelzi, hogy magas színvonalú munkaerő van térségünkben. Büszke vagyok rá, hogy az ácsszerkezetet is egy pirtói csapat készítette – hangsúlyozta.

Papp Lóránt, az Anloma Kft. építőmérnöke elmondta, hogy kihívásokkal teli ez a kivitelezés, de minden reggel örömmel érkezik a munkálatok helyszínére, mert mind a tervezői, mind a megrendelői oldalról támogató hozzáállást tapasztalnak. – Minden felmerülő problémát közösen átbeszélünk és olyan megoldást találunk, ami műszakilag és esztétikailag is megfelelő. Az a törekvés visz minket előre, hogy a kulcsrakész állapotú épület ne csak a településnek, hanem a térségnek is egy ékköve lehessen – mondta.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában