GALÉRIÁVAL

2020.09.16. 17:30

Díjat alapított Farkas Gábor a fiatal, tehetséges építészeknek Kecskeméten

Az ismert és elismert Ybl-díjas építész, dr. Farkas Gábor a kecskeméti református Újkollégiumot és a Luther-palotát tervező, tragikusan fiatalon, 32 évesen elhunyt Mende Valérról nevezte el az általa alapított díjat, mellyel a fiatal, tehetséges megyei építészek pályakezdését és ismertté válását szeretné segíteni.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Emellett az alapító az építészet presztízsének és az általános építészeti kulturáltságnak az emelését is célnak tűzte ki. A díjat olyan 23 és 35 év közötti életkorú, Bács-Kiskunban élő és alkotó építész kaphatja meg, aki diplomájának megszerzése után kiemelkedő építész-tervezői alkotói tevékenységet végzett, esetleg emellett cikkeket, könyvet is írt a témában. Az elismerést 2-4 évente ítéli majd oda egy öt tagú kuratórium, melynek állandó tagja lesz a mindenkori megyei építészkamarai elnök, Kecskemét főépítésze, az alapító vagy képviselője, nagyobb megyei városokból egy építész és később az előző díjazott. Először idén adnák át, októberben, az építészet hónapjában – mondta el dr. Farkas Gábor a díjalapítést bejelentő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a díjazott személyére javaslatot a kamarai tagok és a kuratórium tagjai egyaránt tehetnek. Az elismerés erkölcsi, a díjazott egy Szemők Zsuzsanna szobrászművész által készített, kőkocka talapzaton álló, Mende Valér arcképét ábrázoló bronz plakettet és egy oklevelet kap. Farkas Gábor ugyanakkor kijelentette: reméli, hogy a közvéleményben ismertté fog válni a díj, rangot jelent majd, melynek révén a valóban tehetséges, pályafutásuk elején járó építészek nevet és nem mellesleg feladatokat, megbízásokat szerezhetnek.

Kérdésünkre kijelentette: nem szeretnék „elhomályosítani„ a kamara Építészeti Díját, és mint Katkics Tamás kamarai elnök is hozzáfűzte, nagy örömmel fogadták Farkas Gábor kezdeményezését, egyetértenek szándékaival és segítik a szervezést. Katkics Tamás úgy vélekedik, a szakma elismerése egy fiatal életében nagy lökést jelenthet, de bizonyos felelősséget is, hogy ezután nem kallódhat el, mindig a tőle megszokott magas színvonalú munkát kell hoznia.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezői és gondozási feladatok végzésének anyagi hátterét a Verbau Kft., a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és a Hírös Róna Kft. támogatása biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában