Múltidézés

2020.09.19. 08:31

A nagy bajai tűzvészre emlékeznek

Várostörténeti sétát szervez szombat délután három órakor Baján az Ady Endre Városi Könyvtár, dr. Fábián Borbála vezetésével.

Márton Anna

Az eseményen a 180 évvel ezelőtti, Baja városát elpusztító nagy tűzvészre emlékeznek. A város történetének legnagyobb katasztrófáját 1840. május 1-jén élte meg. Azon a napon délután fél kettőkor Felvégen, a Pesti úton gyulladt ki egy ház, a mai napig nem tudják, hogy mitől. A leírások szerint az orkánszerű szél néhány perc alatt lángba borította a várost, hatalmas károkat okozva.

A tűz 78 ember életét követelte, leégett 1282 lakóház, 812 melléképület, hat templom és a kórház. Összesen 2101 épület, a gimnázium, a ferenczrendiek kolostora a templommal együtt, a katolikus plébániatemplom, a temetői Rókus-kápolna, mindkét szerb templom és a Grassalkovich-kastély is a tűz martaléka lett.

A kutak kiszáradtak, a Kenderes-ér vize szinte elviselhetetlen volt, úgy átmelegedett. A szomszédos Vaskút, sőt Gara község lakosai kénytelenek voltak locsolni a házak tetejét, mert a szél egészen addig hordta az égő nád- és szalmacsóvákat. A feljegyzések szerint egészen Zomborig vitte a szél az égett anyagok maradványát, a pernyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában