Bács-Kiskun

2020.09.18. 20:27

A munkaerőpiacot fejleszti a járási együttműködés

A bácsalmási, kiskunhalasi és jánoshalmi járások foglalkoztatási együttműködését biztosító program aktuális helyzetét mutatták be szerdán a jánoshalmi Korzó Étteremben a térség polgármestereinek és munkáltatóinak.

Mester-Horváth Nikolett

Jánoshalmán mutatták be a program aktuális helyzetét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 800 millió forintos támogatással megvalósuló együttműködés a három járás foglalkoztatási és képzési összefogását tűzte ki célul.

– A 2018 tavaszán indult program összköltségének túlnyomó részét olyan tevékenységekre fordítjuk, amik közvetlen segítik a munkaerőpiaci fejlesztést, hisz a térségben a munkaerőhiány a legnagyobb probléma – mondta Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere a projekt bemutatásakor.

A projekt megvalósítói Bácsalmás önkormányzata, mint konzorciumvezető, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft., illetve a Szenyorita Közhasznú Egyesület, mint tagok.

– A bácsalmási önkormányzat feladata a három járás huszonnégy települését érintő helyzetelemzésének elkészítése és a járások foglalkoztatási stratégiájának megalkotása volt. A megyei kormányhivatal többek között a munkaerő-piaci igényfelméréseket végzi, bértámogatásokat nyújt, míg a Területfejlesztési Kft. egyebek mellett vállalkozói megbeszéléseket bonyolít le. A Szenyorita pedig a célcsoportok felkutatását segíti, valamint a képzésbe és a foglalkoztatásba bevont szereplők munkaerőpiaci mentorálását, programban tartását végzi – részletezte a feladatokat Németh Balázs.

Hangsúlyozta továbbá, hogy idén augusztus végéig már több száz embert vontak be a munkaerőpiaci programba.

Jánoshalmán mutatták be a program aktuális helyzetét
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Az együttműködés szükségességét mutatja, hogy például a jánoshalmi járásban még mindig magas a munkanélküliek száma.

Mészáros Pongrác, a Jánoshalmi Járási Hivatal képviselője beszámolójában elmondta, hogy a járásuk 7,2 százalékos munkanélküliségi rátája a legmagasabb a megyében. Kiemelte egyúttal, hogy a program célcsoportjai közé tartoznak az alacsony iskolai végzettségűek és a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek is, ami komoly lehetőséget teremt a munkanélküliségi ráta csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában