Hajós

2020.09.30. 07:00

A konferencia középpontjában a munkaerő megtartása állt

Néhány éve a helyi foglalkoztatási együttműködések tervezésekor a munkanélküliség volt a legfőbb probléma, mostanában pedig munkaerőhiány mutatkozik egyes területeken. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke beszélt minderről azon a konferencián, melynek középpontjában a munkaerő megtartása állt.

Tapodi Kálmán

A konferencia középpontjában a munkaerő megtartása állt

Forrás: Petőfi Népe

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági környezetben a munkaerőpiac hirtelen változásai komoly kihívásokkal szembesítik a munkáltatókat. Egyik nap még a szűkös munkaerőkeret, másnap már a munkaerő megtartása állítja nehéz döntések elé a vállalatvezetőket, -tulajdonosokat és az emberi erőforrással foglalkozó HR- (Human Resource) szakembereket.

Az országos tapasztalatok is hasonlóak, de az egyes régiók gazdasági fejlettségétől függően eltérőek a foglalkoztatási mutatók. Hágen Tímea Krisztina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője elmondta: az áprilisi mélypont óta mintegy 146 ezer fővel nőtt a hazai foglalkoztatottak száma.

Bach János, a dunapataji Best-Tool Kft. tulajdonosa, a hatvan főt foglalkoztató családi vállalkozás jó gyakorlatairól beszélt a hallgatóságnak. Az autóipari szerszámgyártással foglalkozó vállalkozó 32 év tapasztalatai alapján nagyon fontosnak ítélte meg a célok meghatározását és a munkaerő kiválasztást. Hangsúlyozta: a dolgozók munkájának elismerése, a közös szabadidős programok és a jó csapatmunka is hozzájárulnak cégük eredményességéhez.

Fata László cafeteria-szakértő a kedvező adózású juttatásokról tartott előadást, Séra Attila professional certified coach pedig azokról a motivációkról, elvárásokról is szólt, melyek alapvetők a munkahelyeken.

A konferencia középpontjában a munkaerő megtartása állt
Fotó: Petőfi Népe

A Bács-Kiskun Megyei Ösztöndíj Program is a helyben maradást szolgálja. Leel-Őssy Barbara ösztöndíjreferens elmondta: négy konzorcium huszonhét településén eddig 694 pályázót támogattak. A tanulmányi ösztöndíjat – vállalkozók bevonásával – szeretnék kiterjeszteni az egész megyére. A program folytatásáról hamarosan dönt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában