kitüntetések

2020.08.18. 11:30

Ünnepi ülésen adták át a városi díjakat Hajóson

Ünnepi testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket szombaton Hajóson. Az elismeréseket idén az önkéntes tűzoltók és egy zene­pedagógus kapta.

Tapodi Kálmán

Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete és Estókné Szalczer Erzsébet polgármester

Fotó: Szilágyi Pál Ferenc

Néhány hete még reménykedtek abban, hogy közös főzéssel is megünnepelhetik a város napját a hajósiak, de a járványügyi helyzet miatt elmaradtak a tervezett rendezvények. A városi kitüntetések ünnepélyes átadását – melyek adományozásáról már korábban döntött a képviselő-testület – megtartották a barokk kastély dísztermében.

A szombati ünnepi önkormányzati ülésnek csak egy napirendi pontja, az önkormányzati döntések kihirdetése és a díjak átadása volt.

A sváb hagyományőrző énekkar közreműködésével zajló ünnepségen Estókné Szalczer Erzsébet polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, külön szeretettel a kitüntetetteket. Idén egy magánszemély és egy egyesület érdemelte ki a városvezetés elismerését.

Az egyik ünnepelt Szal­czerné Varsányi Hajnalka, aki 1975-ben kapta meg zongoratanári diplomáját, attól kezdve folyamatosan oktatott zongorát és szolfézst. Méltatása során elhangzott: 1991-ben megalakította a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekart, majd szorgos munkával mazsorett­csoportot hívott életre. A fúvószenekar a mazsorettekkel együtt új színfoltot hozott Hajós kulturális életébe. Munkássága összeforrt a fúvószenekaréval, és tíz éve az aktív zenekari tagokkal megala­kította a Hajósi Fúvószene­kari Egyesületet, melynek elnöke lett.

A másik díjazott Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, amelynek elődjét 1879-ben alapították. Az egyesület fennállásának folyamatossága azóta is szakadatlan, habár voltak passzívabb időszakok, de a rendszerváltoztatásig aktívan működött ez az egyesület. „Rövidebb tevékenységi lanyhulást követően 2017-ben, tizenkilenc taggal sikerült újra aktív szakaszba lendíteni, felfrissíteni, újjászervezni az egyesületet. Bányai Attilának, a szervezet jelenlegi ügyvezetőjének sikerült vállalkozó szellemű, fiatal tagokat találni, akik megértették a tevékenység fontosságát és bátran vállalják a felelősséget is” – írták az egyesület méltatói, kiemelve Nádasdi Gergely tűzoltó százados szakmai segítségét az újrainduláshoz. Tavaly újabb tagfelvétel volt, mert a lendületet nyert egyesület híre hamar érdeklődőket vonzott, így a jelenlegi teljes taglétszám harminc fő.

Mint a díjátadón elhangzott: rendszeres felkészülési gyakorlataik mellett igyekeztek eszközállományukat is gazdagítani. A régi, még a német partnervárosból, Hirrlingenből származó tűzoltóautó mellé a hajósi németek, Britta Muschalski közbenjárására, Reinheimből egy korszerűbb járművet is kaptak.

Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete és Estókné Szalczer Erzsébet polgármester
Fotó: Szilágyi Pál Ferenc

A veszélyhelyzetben is segítettek

A hajósi önkéntes tűzoltók munkájának nélkülözhetetlenségét az utóbbi időszak történései is igazolták. A koronavírus okozta veszélyhelyzet idején rendszeresen végezték a közterületi fertőtlenítéseket. A közelmúltban rövid idő alatt lehullott, 81 milliméter csapadék következtében több pince, alagsor került víz alá a településen, és itt is sokaknak nyújtottak segítséget. Hajós város képviselő-testülete az egyesület működésében tapasztalt fejlődést látva, valamint érzé­kelve azt, hogy milyen fontos egy település életében az önszerveződő csoport munkája, egybehangzóan döntött a kitüntető cím adományozása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában