papagájok

2020.08.13. 19:00

Tollas kis vendégek érkeztek a kecskeméti népkonyhára

Czinege István tenyésztő két papagájjal érkezett a napokban a Wojtyla Barátság Központba, ahol sok érdekességet megosztott a madártartásról a népkonyhára járó szegényekkel.

Sebestyén Hajnalka

Czinege István két papagájt hozott magával az előadásra

Forrás: Petőfi Népe

Egy alig három hónapos afrikai szürkepapagáj, ismertebb nevén jákó, illetve alkalmi társa, egy zöld színű ifjú sárgahomlokú amazon várta kalitkában a sorsközösség tagjait. A rászorulók mindig örömmel fogadják ebéd előtt az állatos programokat, így Czinege István tenyésztőt és kis tollas barátait is.

A papagájtenyésztőtől megtudhatták, hogy a madaraknak nincsenek hangszálaik, ezért nem beszélnek, csak hangot utánoznak. Amikor megszólalnak, a beszélő hangján adják vissza az elhangzottakat, amit kitörölhetetlenül a fejükbe vésnek. Csak annyi eleséget érdemes nekik adni, amennyit egyszerre el tudnak fogyasztani.

A szakember példaként elmesélte, ha egy egész almát adnak a madárnak, a magjával kezdi, nagyjából öt százalékát elfogyasztja a gyümölcsnek, a többit meg szétfaragja, óriási szemetet hagyva maga után. Az előadásából az is kiderült: a papagájok egygazdás madarak, vagyis önkényesen maguk határozzák meg, kit tekintenek feljebbvalójuknak. A kiválasztott személlyel kedvesek, hallgatnak rá, a többiekkel viszont nem feltétlenül barátságosak, még akkor sem, ha az utóbbiak között tartják számon a valódi tulajdonost.

Végül még egy érdekességet kiemelt. A madár nem díjazza, amikor a szeretet megoszlik, vagyis más állat is igényt tart a gazdi figyelmére, gondoskodására. Ez féltékenységet szül benne. Ha pedig nem figyelnek oda kellőképpen, a papagáj egy idő után átveszi tőlük a ha­talmat.

Czinege István két papagájt hozott magával az előadásra
Fotó: Petőfi Népe

Avatóünnepség

A wojtylások hétfőn 10 órakor megemlékezést tartanak. Révész István (1862–1929) tábori püspök, a Nagytemplom egykori plébánosa felújított síremlékének avatóünnepsége lesz a Szentháromság temetőben. Révész István – akit a puszták apostolának is neveztek – számos helyi kezdeményezést vitt sikerre Kecskeméten és a környékbeli településeken, úgymint Ágasegyházán, Hetényegyházán, Nyárlőrincen, Városföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában