VIDEÓVAL

2020.08.28. 16:03

Oktat-ás, RögEszmélés címmel tartottak fórumot Halason

Csányi Ágnes rádiós és Kohout Zoltán szakújságíró RÖGESZMÉLÉS című beszélgetősorozatának vendége ezúttal a református oktatási intézményrendszer főigazgatója volt.

Pozsgai Ákos

Fotó: Végső István

Vissza kell nyerje pótolhatatlan küldetéséből eredő öntudatát a pedagógustársadalom annak érdekében, hogy ki tudjon állni a neki megígért és az őt jogosan megillető társadalmi gondoskodásért: méltányosabb fizetésekért, a szakmát segítő életpálya-modellért és a korszerű elvárásoknak megfelelő oktatáspolitikai környezetért – ez a legfőbb üzenete annak az érzékeny témákat feszegető beszélgetésnek, ami a napokban zajlott a Thorma-múzeumban.

Csányi Ágnes rádiós és Kohout Zoltán szakújságíró RÖGESZMÉLÉS című beszélgetősorozatának vendége ezúttal a református oktatási intézményrendszer főigazgatója volt.

Bödecs Pál arról beszélt, hogy bár a magyar oktatási rendszerben az ország erőforrásaihoz és a tanulók számához képest nem kevés pénz és pedagógus van, és a nemzeti oktatási programok irányvétele alapvetően jó, tarthatatlan a diákok értelmetlen túlterhelése és a tanítók-tanárok méltatlan bérezéséből adódó minőségi pedagógushiány. Fenyegető jelzésként értékelte a növekvő arányú korai iskolaelhagyást, az értő olvasás készségének hanyatlását, és a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatásában mutatkozó adósságainkat.

A középosztályt erősítő oktatáspolitikai törekvések megértése mellett kritikát is megfogalmazott az elemi iskolai „szabad iskolaválasztás” gyakorlatáról, ami miatt ellentmondás feszül az egyházi és önkormányzati/állami iskolák között főként a legalsó sorban élők beiskolázását érintően. Az OKTAT-ÁS című beszélgetést felvételről is megnézheti, aki lemaradt róla itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában