természetkárosítás

2020.08.15. 15:30

Közel százéves fákat vágtak ki ismét illegálisan Tiszaugnál

Újabb illegális tarvágás történt a napokban Tiszaugnál, ahol védett, állami erdőterületen ismét közel 100 éves erdőrészlet esett a favágók áldozatául. Néhány hónapon belül ez a második súlyos természetkárosítás a környéken – adta hírül a WWF Magyarország környezetvédelmi alapítvány.

Vajda Piroska

Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el az illegális tarvágás során

Fotó: Kajner Péter

Már év elején is történt hasonló súlyos természetkárosítás Tiszaugnál, amire akkor is a WWF Magyarország hívta fel a közvélemény figyelmét. Mint írták, az Országos Vízügyi Főigazgatóság VTT – Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című projektjének kivitelezésekor egy olyan erdőrészletet vágtak tarra, melyet a beruházás környezetvédelmi engedélye szerint kifejezetten kímélni kellett volna. A favágók állami, védett, Natura 2000 területen álló idős nyárfákat, és egy Magyarországon mára rendkívül kis területre visszaszorult ártéri élőhelyet pusztítottak el. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az alvállalkozót 187 500 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, miközben egyetlen kivágott fekete nyár piaci értéke ennek a sokszorosa.

Az alapítvány közleménye szerint augusztusban ismét dolgoztak a motorfűrészek Tiszaugon, és ismét olyan helyszínen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos volt. Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el. Ritka és szomorú látvány feldarabolva látni olyan idős faegyedeket, melyek kitűnő élőhelyet biztosítottak számos denevérnek és más odúlakó fajoknak, táplálkozóhelyet a fekete harkálynak és fakopáncsoknak. A WWF Magyarország szakértői a rönkök vágásfelületén számos rovarjáratot észleltek, köztük a védett diófacincér lárvájának elpusztult egyedét figyelték meg.

– Ártéri erdeink kiterjedése a folyószabályozások előtti korhoz képest egy százalékára csökkent. A most elpusztított erdőrészlet 80–90 éves fekete nyárfáival az ilyen élőhelyek között is ritkaságnak számított. Döbbenetes látványt nyújtanak az egymásra halmozott, esetenként egy méter átmérőjű, kivágott farönkök – nyilatkozta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

– Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek – érzékeltette Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

A WWF Magyarország álláspontja szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében olyan árvízi védekezésre van szükség, ami a vízparti élőhelyek megóvásával biztosít több teret a folyóknak a töltéseken belül és új, természetes élőhelyek kialakulását segíti a töltéseken kívül.

– A természetközeli módszerekkel nem utolsó ártéri erdeinket sodornánk veszélybe, hanem új élőhelyeket hozhatnánk létre. Gazdálkodhatnánk végre a vízzel, ahelyett, hogy igyekszünk minél hamarabb kivezetni az országból, hiszen ennek kárát nemcsak a természet, de a kiszáradó mezőgazdasági területek is megszenvedik – emelte ki Kajner Péter.

Feljelentést tett az Országos Vízügyi Főigazgatóság

Az illegális fakivágásokkal kapcsolatban megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot is. Arról tájékoztatták hírportálunkat, hogy a VTT – Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című projekt keretében tervszerű erdőművelés folyik, amihez a szükséges engedélyek is megvannak. A projekt környezetvédelmi engedélye alapján a fakitermelés augusztus elseje után végezhető. Augusztus 4-én a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park területileg illetékes szakemberei, a kivitelezővel és a fakitermelést végző alvállalkozóval közösen, bejárták a területet, a szükséges egyeztetéseket elvégezték, majd a megállapodás szerinti területekre (1B és 1C2 szelvény) műveleti lapot állítottak ki, amely meghatározta, hogy csak ezeken az erdőrészleteken kezdhető meg a fakitermelés.

Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el az illegális tarvágás során
Fotó: Kajner Péter

Az augusztus 7-i helyszíni bejárás alkalmával azonban észlelték, hogy a vállalkozó a Tiszaug 1C4 szelvény fakitermelését kezdte meg, amelyre műveleti lapot nem állítottak ki. A terület bejárása során sajnálatos módon azt is megállapították, hogy egy olyan erdőrészletbe is belevágott az alvállalkozó mintegy negyven méter hosszan, ahol fakivágás nem volt végezhető és nem is volt tervezett. A bejáráson részt vevők jegyzőkönyvben azonnal rögzítették az engedély nélküli fakitermelés tényét, melyet a projekt fővállalkozójának megbízásából egy alvállalkozó hajtott végre. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság haladéktalanul kezdeményezte a kivitelező vezetőjénél az alvállalkozó kizárását a projektből, amely augusztus 10-én meg is történt. Az igazgatóság augusztus 11-én természetkárosítás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a területileg illetékes Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában