horgászat

2020.08.22. 16:09

Idén rekord sok halat telepítettek Kalocsán

A magyar horgászok kedvencéből, a háromnyaras pontyból te­lepítik a legtöbbet, viszont figyelnek az egynyarasok arányára is.

Gábor János

Évek óta formabontó haltelepítő programot folytat a Sárközön (a köznyelvben: Vajas) a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület, amelynek vezetősége olyan fajok terjesztése iránt is elkötelezett, mint a süllő és az őshonos, de e vízrendszerekből kihalt compó – tudtuk meg a szervezet elnökétől. Dr. Igaz Ferenc elárulta: a magyar horgászok kedvencéből, a háromnyaras pontyból te­lepítik a legtöbbet, viszont figyelnek az egynyarasok arányára is.

– A pontyokat követik a süllőivadékok: évente tízezret teszünk belőlük a Sárközbe – emelte ki az elnök, hozzátéve, hogy ez nagyon jelentős mennyiségnek számít. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy tavaly a Balatonba is „csak” hatvanezer süllőivadék került, pedig a magyar tenger és a Sárköz vízmennyiségét nem lehet egy lapon említeni.

– Itt a tízezer darab számottevő, és idén még ennél is lényegesen többet telepítettünk – mondta.

Szintén különleges törekvése a szervezetnek a compó újrahonosítása. Ez a faj egykor őshonos volt a környék vizeiben is, viszont az évek során eltűnt. Igaz Ferenc úgy véli, amikor pár éve elkezdte szorgalmazni a telepítését, sokan csak az ő hóbortjának tartották, viszont szerinte adta magát az ötlet, mivel az iszapos vizet kedvelő állatnak ideális körülményeket biztosít a Vajas-csatorna. A kezdeményezést anno nehezítette, hogy az ivadékokat „aranyárban mérték”, mivel rendkívül lassan növekvő faj: csak 7-8 év után lesz horogérett. Mára kiegyensúlyozottabbá vált a piaca, egyrészt az öt százalékra csökkentett általános forgalmi adó miatt, másrészt pedig azért, mert mind több tenyésztő kezdett el foglalkozni a szaporításával – magyarázta az egyesületvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában