JUBILEUM

2020.08.27. 17:14

Fél évszázadot ünnepel a bácsalmási órás

Ebben az esztendőben dupla évfordulót ünnepel Tüske József, a bácskai település órás szakembere.

Juhász Jenő

Fotó: Juhász Jenő

– Ötven évvel ezelőtt, 1970. augusztus 17-én az általános iskola elvégzése után szüleim ajánlásával kezdtem meg az iparos éveket Szikra Gábor órásmesternél a mai Gróf Széchényi utcában. Az ipari tanulói évek elméleti anyagát Baján és Budapesten sajátítottam el, amit egy sikeres vizsga követett. A bácsalmási órásmesterem (Gabi bácsi) a korábban tett ígéretében azt vállalta, hogy a mesterség kitanulásáig foglalkoztat, de utána már nem. Ezért az inas évek után egy 5 éves bajai munkahely következett az egykori órásszövetkezet kiváló kollektívájánál. – mondta hírportálunknak Bácsalmás és a környék órása.

A másik évforduló pedig az, hogy négy évtizede már egy helyen, az egykori Kovacsics közben várom a műhelyembe betérő vendégeket. Néhány évig béreltem az ingatlant, majd ezt követően megvásároltam, s 1980 óta folytatok vállalkozói tevékenységet. Ezen időszak alatt nagyon megváltoztak az órás szakma teendői és szolgáltatásai. Szinte teljesen megszűntek a mechanikus órák, divatba jöttek a kvarcórák, napjainkban pedig a különböző telefonok és a számítástechnikai eszközök uralják a piacot. Nekünk ehhez kellett alkalmazkodnunk, a hagyományos órajavítás szinte már teljes mértékben feledésbe ment, egy-két különleges igényt nem számítva. Szükségessé vált, hogy az órák javítása mellett kereskedelmi tevékenységet is folytassak. Nagyon szeretem a szakmámat, ezért is tartottam ki 50 éven keresztül. Amennyiben az egészségem engedi, akkor a néhány hónap múlva bekövetkezendő nyugdíjaztatás után is szeretném folytatni a lakossági szolgáltatást kis műhelyemben.

Említést érdemel, hogy ma már nagyon kevesen dolgoznak ebben a szakmában, információk szerint a Baja-Kiskunhalas-Szeged vonalától délre egyedül Tüske József mester műhelyében végeznek csak órajavításokat.

Tüske József órás négy évtizede dolgozik a bácsalmási műhelyében.
Fotó: Juhász Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában