beruházás

2020.08.01. 07:00

Év végéig újul meg a fülöpszállási szociális központ

Két nagy beruházás fejező­dik be augusztusban Fülöp­szálláson, az év végéig pedig megújul a szociális ellátóközpont, a Kurjanó iskola épülete és befejeződik a szolgálati lakások, valamint a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő előtti autóparkoló, illetve járda rekonstrukciója.

Gulyás Sándor

Gubacsi Gyula polgármester nap mint nap figyelemmel kíséri a parkoló felújítását 

Fotó: Gulyás Sándor

A tavalyi év végén fejeződött be a három csoportszobás, új óvoda építése Fülöpszálláson, a bútorzat pedig az év elején került a helyére. A három csoport befogadására alkalmas, energiatakarékosan üzemeltethető épület kivitelezése közel 200 millió forintba kerül. A beruházásra a község 178 millió forint támogatást nyert a Bács-Kiskun megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán. A kormány a rendelkezésre álló keretet további húszmillió forinttal egészítette ki.

– Önkormányzatunk időközben pályázatot nyújtott be az új óvoda udvarának kialakítására is és nyertünk ötmillió forint támogatást a Magyar Falu Programban. Az engedélyeztetési eljárás elhúzódása, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt a létesítmény a mai napig üresen áll. Az óvodát így leghamarabb szeptemberben vehetik birtokba a gyermekek – tájékoztatta hírportálunkat Gubacsi Gyula polgármester.

A Herpai Vilmos Általános Iskola, a református templom és a helyi konyha szomszédságában levő régi óvoda épülete az átköltözés után sem marad kihasználatlanul. Az önkormányzat azt tervezi, hogy egy kiállítóhelyet és egy rekreációs központot alakít ki a megüresedett ingatlanban.

– Az önerőből megújított, a település óvodásainak, iskolásainak, a szociális étkezőknek ellátására, illetve a lakosok igényeinek kiszolgálására alkalmas közkonyhánk a helyén marad. A régi óvoda helyiségeiben egy helytörténeti kiállítást és rekreációs központot szeretnénk kialakítani a közeljövőben. Az udvaron pedig egy univerzális, a labdajátékokra alkalmas pályát és teljesen egyedi, szabadtéri erőnléti parkot tervezünk létrehozni – fogalmazott a település vezetője.

Javában zajlik a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építése Fülöpszálláson, melyre 115 millió forintot költ a település önkormányzata. A kivitelezési munkák tavasszal kezdődtek el, az átadást augusztus végére tervezik. Rövidesen befejeződik a polgármesteri hivatal előtti autóparkoló és a járda rekonstrukciója. Az év második felében pedig az orvosi rendelő környéke újul meg. Az előbbi a LEADER pályázaton elnyert 5 millió forintból, az utóbbi saját erőből valósul meg.

– Az év második felében is akadt dolgunk bőven. Folyamatban van szolgálati lakásaink felújítása. A kivitelezés költségeit a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 22 millió forintból finanszírozzuk. A közbeszerzési eljárás lezárását követően kezdődhet meg a szociális ellátóközpontunk és a Kurjantó iskola épületének teljes körű rendbetétele. Az intézményfelújításra és a közösségi tér kialakítására mintegy 90 millió forint jut. Mindkét beruházást még az idei évben szeretnénk befejezni – tette hozzá Gubacsi Gyula.

Gubacsi Gyula polgármester nap mint nap figyelemmel kíséri a parkoló felújítását
Fotó: Gulyás Sándor

Az egyházak is sikeresen pályáztak

Történelmi egyházaink is sikeresen pályáztak a Magyar Falu Programban. Elkészült a katolikus egyházközösség parókiájának felújítása 13,5 millió forint pályázati forrásból. Az épület az eredeti funkciója mellett kiváló helyet biztosít a közösségi rendezvényeknek és a nyári gyermektáboroknak is. Megkezdődött a református egyházközség irányítása, a temetői ravatalozó felújítása is, szintén Magyar Falu Program pályázaton nyert 15 millió forint felhasználásával – fűzte hozzá Gubacsi Gyula polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában