Bors László

2020.08.03. 17:30

Erdélyi szakember építette az orgonát a helvéciai templomban

Új, sípos, hagyományos nagy orgonát építettek be a helvéciai református templomba. Az erdélyi Bors László mester és csapata három hete dolgozik az impozáns hangszer összeállításán.

Sebestyén Hajnalka

Faragóné Bencsik Dóra, Bakkvelcz Béla, Kovács József és Bors László az új orgona előtt

Forrás: Petőfi Népe

A Református templomot 2013-ban adták át a nagyközségben, mellyel régi álma vált valóra a református közösségnek. Az istentiszteleteken Borsos Rafael kántor eddig egy digitális orgonán játszott.

– Az eredeti tervekben is szerepelt, hogy a templom karzatán egy hagyományos orgona helyet kapna. Nemcsak Czégány Sándor terveiben szerepelt, hiszen a gyülekezetünk tagjai is nagyon szerették volna, ha valódi orgonajáték teszi meghittebbé az istentiszteleteket. Anyagi okok miatt éveket kellett várnunk a megvalósítására – mondta Faragóné Bencsik Dóra lelkész.

– Öt éve kezdtünk a gyűjtésbe, a tervezésbe, de a folyamat az elmúlt hónapokban gyorsult fel. Kiválasztottuk az orgonaépítőt, akit Erdélyben, Újtusnádon Bors László mester személyében találtunk meg. Az orgonatípus kiválasztásában pedig Homolya Dávid orgonaművész volt a segítségünkre – tette hozzá a lelkésznő.

Az orgonaépítés 18,5 millió forintba került a templomnak, mely nagyon kedvezőnek mondható a mai árakhoz képest. – A helvéciai önkormányzattól, Balogh Károly polgármester úrtól és képviselőtársaitól kaptuk a legnagyobb anyagi segítséget, támogatás és képviselői tiszteletdíj felajánlása formájában. Sikerült pályázati pénzt nyernünk, egy kis egyházi támogatást is megítéltek számunkra, valamint a hívek és vállalkozók járultak hozzá ahhoz, hogy összegyűljön a pénz az orgonára. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk – mondta.

Az orgonaépítés az utolsó simításoknál tart. A kántor már játszott rajta, de a következő hetekben még ismerkedik az új hangszerrel. Az orgona felszentelését várhatóan szeptemberben tartják meg.

Faragóné Bencsik Dóra, Bakkvelcz Béla, Kovács József és Bors László az új orgona előtt
Fotó: Petőfi Népe

Újtusnádról három héttel ezelőtt érkezett meg Bors László orgonaépítő és csapata, Bakkvelcz Béla, Kovács József, Bartis Szabolcs és Bors Tamás. Az 5 méter magas és 3,5 méter széles hangszert darabjait kamionnal szállították Helvéciára, ahol azóta folyik az összeépítése.

– Minden orgonát nehéz összeállítani, mindegyik másért kihívás. Erről az orgonakészítésről először 2015-ben tárgyaltunk, majd egy kis szünet után, hónapokkal ezelőtt kezdtük el építeni. Különlegessége, hogy váltócsúszkás rendszerű orgona, 12 regiszteres, két manuál pedálos mechanikus orgona. A váltócsúszka jóvoltából nagyobb a hangszín-variációk lehetősége, mely egy ilyen kis templomban nagyon jó. Mi faragtuk a fa részét és mi készítettük el a billentyűzeteket, a sípokat pedig egy kolléga – elevenítette fel a munkafázisokat a szakember, aki nagy szaktekintélynek számít az orgonaépítők körében. Sok felkérést kap Romániában és Magyarországon új orgona építésére, de Európa számos országában végez orgonafelújításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában