megnyitó

2020.07.02. 11:57

Újra fogad táborozókat a kalocsai Fazekas Alkotóház

Kovács László műhelye elindította a gyermek és felnőtt alkotói foglalkozásokat. A népművészet mestere, Kalocsa díszpolgára és alkotótársa, Madár Helga örömmel nyitották meg a nyári programsorozatot a város egyik legfontosabb népi iparművészeti látványosságának számító Fazekas Alkotóházban.

Gábor János

Kovács László egyik felnőtt táborozójával a Fazekas Alkotóház udvarán kialakított tanműhelyben

Forrás: Gábor János

A műhely idén valamivel korlátozottabb számban tudja fogadni a kézművességekre fogékony kicsiket, hiszen öt hetet tudnak feltölteni velük, míg a többi időben a saját technikájukat fejleszteni akaró felnőtteket várják. – Mint minden évben, meghirdettük gyermekek számára a kézműves-foglalkozásokat, amelyekre délelőttönként kerítünk sort, 9–12 óráig, tízfős csoportokkal, heti turnusokban – vázolta a programot Kovács László. A neves fazekasmester hozzátette: az ő területétől függetlenül más kézművességekkel, például nemezeléssel, batikolással, szövés-fonással, többféle festéssel is meg lehet ismerkedni a műhelyében.

Az alkotó elárulta: boldog volt, amikor elhárult a járványveszély és az országban feloldották a korlátozásokat, mert sokáig bizonytalan volt, hogy szervezhetnek-e rendszeres foglalkozásokat. A programokra minden évben nagy az igény, így rajta is nagy volt a nyomás, hogy mit mondjon az érdeklődő szülőknek. Bevallotta: a bizonytalanságot a műhely is megérezte, hiszen csak az elmúlt hetekben kezdhették el feltölteni a turnusokat, amelyek – ellentétben az előző évek tendenciájával – még nem teltházasak.

– Nyolcvan-száz gyerek szokott itt lenni a nyáron, és idén is várjuk őket, augusztus első hetéig, igaz, a jövő hónapból kiesik az első két hét, mert akkor a felnőtt-fazekastábort tartjuk – mutatott rá a mester. – A gyerekek körében a legnépszerűbb a korongozás, ami mindig a csúcspontja a szakkörnek, úgyhogy sosem maradhat el – idézte fel mosolyogva.

Kovács László egyik felnőtt táborozójával a Fazekas Alkotóház udvarán kialakított tanműhelyben
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában