közgyűlés

2020.07.02. 18:07

Nincs veszélyben a megyeszékhely idei költségvetése

A pénzügyi tartalék lehetőséget adott az önkormányzatnak, hogy a koronavírus jelentette rendkívüli helyzetet teljes pénzügyi stabilitással és biztonsággal tudja kezelni – jelentette ki Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester a csütörtöki testületi ülésen.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Összesen 76 napirendi pontja volt a csütörtöki rendkívüli közgyűlésnek. Nem csoda, hogy ennyi előterjesztés torlódott össze, hiszen a képviselők – legalábbis így, testületi ülésen – március 19-e óta nem találkoztak. Az egyik legfontosabb téma a költségvetési rendelet módosítása volt.

– Nincs veszélyben az elfogadott költségvetésünk. Az a jó, hogy olyan maradvánnyal tudott az önkormányzat az első félévben gazdálkodni, ami lehetőséget adott, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetet a város teljes pénzügyi stabilitással és biztonsággal tudjon kezelni. Ha nincs ez a körültekintő és óvatos gazdálkodás, komoly problémák elé néztünk volna, veszélybe került volna több ezer foglalkoztatott munkabére – monda beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Szőkéné Kopping Rita, az ellenzéki Szövetség képviselője szóvá tette, hogy a megtakarítások között szerepel a választókerületi támogatási program 174 milliós előirányzatának fel nem használása, ez szerinte inkább megvonás. Javasolta, hogy legalább a felét ütemezzék be a második félévre, ez minden választókerületi képviselőnek fontos lenne.

A Szövetség politikusa azt is felvetette, hogy azt a 322 millió forintot, amelyet a város a koronavírus elleni eszközbeszerzésre költött, követelje vissza a kormányhivataltól, mert annak kellene biztosítania a lakosság, az egészségügyi és szociális szférában dolgozók védekezését.

Szemereyné Pataki Klaudia erre úgy válaszolt: az ellenzék folyamatosan azt mondja, csorbul az önkormányzatiság, de szerinte pont az mutatja meg egy ilyen helyzetben az önkormányzat szerepét, felelősségvállalását, ha nem „szaladnak” a kormányhivatalhoz pénzért. Hangsúlyozta, nem a kormány vagy a kormányhivatal, hanem az ő döntése volt az beszerzés, így tudta a város az eszközöket garantálni a veszélyes körülmények között dolgozóknak.

Szőkéné Kopping Rita bírálta a polgármestert a Kecskeméti Televíziónak adott minapi nyilatkozata miatt is, amiben arról beszélt, hogy 400 millió forintos gépjárműadó-elvonás „nem olyan nagy összeg, hiszen csak adóbevételeink 3 százaléka”. Ezt Szőkéné mondta így, hozzátéve, ez igenis nagy összeg, ebből az idei évben az utak, járdák fenntartására tervezett 780 milliót a másfélszeresére lehetne emelni. A polgármester a Hírös.hu cikke szerint ezt nyilatkozta a tévének: „Ha úgy nézzük, hogy 400 millió forintból nagyon sok mindent meg lehetne csinálni Kecskeméten – még több utat, még több játszóteret, még több járdát -, akkor ez az oldala is igaz, de ha úgy nézzük, hogy összességében 3 százalékát jelenti az adóbevételeinknek, amelyek elvonásáról azonnali döntést hozott a kormány, akkor ez más mértéket mutat”. A polgármester szerint az ellenzék képviselője vagy feledékenységből vagy szándékosan idézte rosszul a szavait. Kiemelte: jó lenne vírushelyzetben rangsorolni a dolgokat, hogy amikor emberi életek kerülnek veszélybe, ne ilyen kérdéseken vitatkozzanak.

– Ha elvesztjük életünket, cseszhetjük, hol van út, járda és és játszótér – mondta a polgármester. Kiemelte azt is, ugyan emelkedni fog a város által fizetendő szolidaritási hozzájárulás, de városüzemeltetésre az államtól érkezik támogatás. Ilyen eddig nem volt, és ez 200 millióval több is a szolidaritási hozzájárulásnál. A költségvetés módosítása tizenegy igen szavazattal, hét tartózkodás mellett végül megkapta a többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában