kecskemét

2020.07.01. 15:09

Megmentette egy nő életét, és még a kórházban is meglátogatta

Valószínűleg Török Márk Béla tizedesnek, a kecskeméti repülőbázis honvédjének köszönhető, hogy nem végződött tragédiával egy hölgy rosszulléte a negyedik emeleti erkélyen.

Hraskó István

Török Márk

Forrás: Hraskó István

Török Márk Béla tizedes két hete a déli határnál volt szolgálatban, múlt hét kedden éppen pihenőnapját töltötte Kecskeméten. A Petőfi Sándor utcai szalagház hetedik emeletén, az erkélyen nézte a forgalmat, amikor észrevette, hogy a negyediken, szintén az erkélyen rosszul lett egy középkorú hölgy, és láthatólag elvesztette az eszméletét.

Márk egy pillanatig sem tétovázott, gyorsan lerohant a negyedikre, és mivel a nő lakásában nem nyitottak ajtót, becsöngetett a szomszédhoz, és gyorsan elmagyarázta, miről is van szó. A szomszéd kiengedte az erkélyrészére, ahonnan át tudott ugrani a magatehetetlenül fekvő hölgyhöz. Megnézte a pulzusát, felültette stabil pozícióba, és azonnal hívta hozzá a mentőket, akik gyorsan kiértek, a tizedes pedig be tudta őket engedni a lakásba. A nő időközben magához tért, de a biztonság kedvéért kórházba szállították. Ha a tizedes nem veszi észre a hölgy rosszullétét és pláne ha nem cselekszik azonnal, akkor ki tudja, meddig feküdt volna az asszony a földön, és mi lett volna ennek a következménye. – Nem szabad félnünk attól, hogy odamenjünk, nem szabad elfordítani a fejünket – mondta el a Baon.hu-nak a tizedes, aki nem érzi magát hősnek, szerinte csak azt tette, amit ilyen esetben kell. Egyébként azt megtudtuk tőle, hogy már korábban is került hasonló életmentő szituációba, de erről nem árulhatott el többet.

Török Márk lélekjelenléte, higgadtsága köszönhető annak is, hogy korábban elvégezte a Combat Life Saver, azaz a harctéri életmentő tanfolyamot, ahol tanult újraélesztést és szerteágazó egészségügyi ismereteket is szerzett – ezeket a civil életben is jól tudja hasznosítani, a mostani eset is jó példa rá.

Török Márk
Fotó: Hraskó István

Márk 2015. november 2-án szerelt fel a Magyar Honvédséghez, első alakulata az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred volt, ahol beosztott tűzszerészként szolgált – ami szintén bizonyítja, hogy a veszélyes szituációkat egyáltalán nem kerüli. 2018-ban a fővárosból visszakerült szülővárosába, Kecskemétre, itt most sofőr beosztásban van. Mint mondta, gyermekkorában is vonzotta az egyenruha, vágyott a kalandra, ezért választotta ezt a pályát.

Akciójának természetesen híre ment a bázison, sok gratulációt kapott. Ennek persze örül, de a hirtelen jött reflektorfény kicsit zavarba hozta. Emberségét mindenesetre jól mutatja, hogy a hölgyet meglátogatta a kórházban, hogy állapotáról érdeklődjön, és itt az asszony lánya is meg tudta köszönni nem mindennapi tettét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában