kecskemét

2020.07.09. 18:34

Ismét leáll a Mercedes-gyár, de most nem a koronavírus miatt

Szerkesztőségünk úgy értesült, augusztusban ismét leáll egy hétre a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban. A cég ezt megerősítette és közölte: előre tervezett szünetről van szó, a munkatársak eddigi szabadságtervezési igényeire tekintettel.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Nemrég olyan információkat kaptunk, hogy augusztusban újra leáll egy hétre a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. Megkérdeztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t erről, és arról is, hogy ha valós az értesülésünk, mindez hogyan érinti a munkavállalókat, szabadságot kell-e kivenniük, és miként alakul a munkabérük emiatt.

– A Mercedes-Benz kecskeméti gyára idén nyáron előre tervezett szünetet tart. Kihasználva az augusztus 20-i nemzeti ünnep körüli hosszú hétvégét, idén az augusztus 17. és 23. közötti rövid időszakban a gyártás szünetelni fog. Ezzel a döntéssel a vállalat egyrészt figyelembe veszi a munkatársak eddigi szabadságtervezési igényeit, másrészt ezeken a napokon karbantartási munkálatok végzésére kerül sor. Mivel ezek a napok fizetett szabadságnak minősülnek, így a munkatársak javadalmazásában ez nem jelent változást – áll a cég válaszában.

Mint ismert, a Daimler AG március 17-én döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén. Az intézkedés érintette a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát is, ahol a legtöbb területen szintén felfüggesztették a munkát március 20-tól. A termelés csak április 28-tól indult újra fokozatosan. A cég akkor kérdésünkre azt közölte, a VASAS és az MTSZSZ szakszervezettel kidolgozott megegyezés értelmében megmaradt minden munkatárs alapbére.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában