kecskemét

2020.07.02. 20:04

Gálaesttel köszönték meg a járványhelyzetben végzett munkát

Az Eötvös Cirkuszban tartott gálaesttel köszönte meg csütörtökön a kormányzat a járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet játszó szakmák képviselőinek erőfeszítését.

Horváth Péter

Fotó: Hraskó István

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre való tekintettel egymilliárd forintot csoportosított át az előadó-művészeti szféra megsegítésére Köszönjük, Magyarország! programjában még május elején. A program keretében a független előadók pályázhattak a támogatásra, melyek elbírálását az egyes ágazatok nemzetstratégiai intézményei és szervezetei végezték saját hatáskörükben.

A minisztérium akkori közleményében hangsúlyozta, hogy a folyósítás nem segélyként, rászorultsági alapon érkezett a művészekhez, hanem feladatvállalás után ítélték meg a pályázóknak. A program kettős célt szolgált: egyrészt, hogy a járványhelyzetből adódó nehézségek ellenére a művésztársadalom képviselői bevételhez jussanak, másrészt a veszélyhelyzet elmúltával Magyarország lakosságát kulturális szolgáltatásokkal, programokkal lássa el.

A pályázat május közepén sikerrel zárult, csaknem 4300 pályázat érkezett a tárcához, közülük 145 az artisták, utazó cirkusz és független cirkusz kategóriában. Júniusban elkezdődtek a Köszönjük, Magyarország! programjai, mely mintegy 10 ezer kulturális eseményt jelent országszerte. Kecskemétre is elérkezett a kormányzat ajándék gálaműsora, az Eötvös Cirkusz előadásával. Az ajándék előadásra az egészségügyi, hivatali és más, a járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet játszó szakmák képviselőit hívta meg a kormányzat köszönetképpen.

Nagy Szilárd és Ragány Misa az Európa 2020 című dala után Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára köszöntötte a meghívottakat és köszönetet mondott a különböző szakmák képviselőinek járványhelyzet alatt tett erőfeszítéseiért. – Köszönjük mindenkinek, akiknek az elmúlt négy hónapban mást kellett csinálniuk, mint amit megszoktak. Magyarország győzött a járvány első szakaszában. Ezt azoknak köszönhetjük, akik megértették, hogy fegyelmet, egymásra figyelést kell sugározniuk. Köszönet a tanároknak, akik megtanulták hogyan kell az interneten tanítani a gyermekeket. Köszönet azoknak a művészeknek, akik a különböző csatornákon keresztül felhívták a figyelmet arra, hogy maradjunk otthon és figyeljünk az idősekre – fogalmazott az államtitkár a jelenlévőknek.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere szintén megköszönte az áldozatos munkát és köszönettel fordult az államtitkárság felé is azért, hogy lehetővé tette a gálaest megtartását. A köszöntők után kezdődött az Eötvös Cirkusz produkciója, melyben különleges fellépők is megörvendeztették a nagyérdeműt.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában