beruházások

2020.07.24. 14:00

Folyamatos fejlődés tapasztalható Kiskőrösön

A megvalósult és folyamatban lévő európai uniós beruházásokról tartott csütörtökön közös sajtótájékoztatót a kiskőrösi városházán Domonyi László polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő. A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy a kormány többlettámogatásként 360 millió forintot ad a városnak az épülő új, hat csoportszobás óvoda megvalósításához.

Pozsgai Ákos

Kész tervek vannak a bölcsőde fejlesztésére, amire már pénzt is nyertek.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó:

Az önkormányzat legsikeresebb projektjei közé sorolta az Esély Otthon Támogatás fészekrakó programot Domonyi László, amelyet az önkormányzat saját pályázatíró csoportja készített, és nyert el támogatásként több mint 202 millió forintot. Ebből a pénzből 14 lakást újítottak fel, melyekben 18-35 év közötti fiataloknak tudtak lakhatást biztosítani modern környezetben.

A Batthyány utcai óvodát közel kilencvenmillió forintból tudták felújítani belügyminisztériumi támogatással, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően.

– Az óvoda az előző uniós költségvetési ciklusban már kapott egy külső felújítást, így elmondható, hogy a három pályázatból sikerült teljesen felújítani – emelte ki a város vezetője. Domonyi László a leglátványosabb beruházásnak nevezte a záportározó megépítését a Mol-benzinkút mögött, amely 550 millió forintból valósult meg. Az egy hónappal ezelőtti óriási felhőszakadás feltöltötte a záportározót, 35 ezer köbméter esővizet fogadott be, megakadályozva, hogy a nagy mennyiségű víz a várost elöntse. A polgármester szerint jól vizsgázott a zápor­tározó.

Közel kétszázmillió forintból a múzeum két épületét és a Thököly úti óvoda épületét újítják fel teljesen, utóbbiban fog működni a küzdősportok háza. A Magyar Birkózó Szövetség húszmillió forintot adott az épület felújításához. Kerékpárutat is tervez építeni az önkormányzat Kiskőrös és a tabdi elágazás között, ez közel 740 millió forintba kerül, közbeszerzés előtt áll a projekt. A tervek szerint jövő év elején kezdődhet el a kerékpárút építése.

Az önkormányzat minél több földutat szeretne leaszfaltozni. A polgármester szólt arról is, hogy a Széles út aszfaltozására százmillió forintot nyertek pályázaton, amelyhez további százmillió forint önerőt biztosít az önkormányzat.

A Kossuth Lajos utcában, a régi bölcsőde épületében 85 millió forintból hozzák létre a Hagyományok házát, itt a nemzetiségi önkormányzatok kapnak majd helyet. Húszmillió forintból egy roma alkotóház is épül. Az Árpád utca 8. szám alatt egy rossz épületet újítottak fel negyvenmillió forintból, ahol a fogorvosok és a gyerekorvosok kaptak helyet.

Kész tervek vannak a helyi bölcsőde fejlesztésére is, amire 154 millió forintot nyert a város. A beruházásnak köszönhetően 14 gyermekkel tudnak majd többet befogadni az intézményben. Ipari parkot szeretne létrehozni a város az 53-as főút akasztói bejövő szakaszánál, ez egy 109 millió forintos kezdeti beruházás, melynek keretében kiépítik az ipari park bejáratát, a szennyvízelvezető rendszert és az ivóvízhálózatot – fűzte hozzá a polgármester.

Domonyi László elmondta, hogy a piacteret három ütemben újítják majd fel. Az önkormányzat jelenleg 280 millió forintot nyert a munkára. Az első ütem 320–330 millió forintba kerül majd, így a városnak önerőt kell biztosítania. Az első ütemben a piactér melletti volt kínai üzletcsarnokot újítják fel, a második ütemben a külső piac megépítése valósul meg, a harmadikban pedig az udvart újítják fel.

A polgármester beszámolt két másik pályázatról is. Felzárkóztató programot indított az önkormányzat ötszázmillió forint értékben, Csengőddel, Akasztóval, Tázlárral és Soltvadkerttel közösen nyert pályázati forrásból. A megyei munkaügyi hivatallal pedig közös projekt keretében 280 millió forintból szakmai továbbképzéseket szerveznek, segítve a munkanélküliek mielőbbi sikeres elhelyezkedését.

Kész tervek vannak a bölcsőde fejlesztésére, amire már pénzt is nyertek.
Fotó: Petőfi Népe

Az önkormányzat jelenleg legnagyobb beruházásáról, a Budai Nagy Antal utcában épülő új, 1890 négyzetméteres, 180 gyermek befogadására alkalmas óvodáról szólva Domonyi László elmondta, hogy 950 millió forintból épül meg. Ez az intézmény a Thököly úti és a Mo­hácsi utcai óvodákat fogja kiváltani. Ehhez az önkormányzat korábban 384 millió forintot nyert pályázaton. Az 570 millió forintos önrész biztosításához hitelt vettek fel a Belügyminisztérium engedélyével.

Font Sándor, a körzet Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány 360 millió forint kiemelt támogatást nyújt az új óvoda építéséhez. Ennek köszönhetően az 570 millió forintos hitelállomány 201 millió forintra csökkent, ezzel a város fizetőképessége és hitelképessége hatalmas mértékben növekedett. Font Sándor szerint Kiskőrös gazdálkodása stabil, egy stabil vállalkozói háttérrel, ennek köszönhetően pedig stabil iparűzésiadó-befizetés van, amely a jövő alapját képezi.

– A hasonló 14-16 ezer fős lakosú kisvárosok körében Kiskőrös kiemelkedően magas vállalkozói erővel rendelkezik, ami jól jön, amikor az önkormányzatnak önrésszel kell hozzájárulnia egyes fejlesztésekhez – emelte ki a képviselő, aki szerint a kiskőrösi önkormányzat olyan fejlesztésekre költ, amivel elégedettek a város lakói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában