Wojtyla Barátság Központ

2020.07.07. 07:00

Farkas Bertalan járt a kecskeméti népkonyhán

Negyven éve, hogy a világűrben járt Farkas Bertalan. Ezen élményeiről faggatták hétfőn az űrhajóst Kecskeméten, a Wojtyla Barátság Központ népkonyháján, aki Borzák Tibor újságíró meghívására érkezett.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Az idén 71. születésnapját ünneplő űrhajó felelevenítette űrhajósi pályafutása kezdetét.

– Sosem akartam űrhajós vagy vadászpilóta lenni. Még egészen kicsi voltam, amikor Gagarin az űrbe repült. Annyira megfoghatatlan volt az egész, hogy álmodni se mertem volna, hogy egyszer én is megtehetem ezt – mesélte, majd egy izgalmas hírt osztott meg közönségével. – Ha minden jól megy, akkor még idén bejelenthetik hazánkban, hogy keresik a második magyar űrhajóst. Sok kritériumnak kell megfelelnie a jelentkezőnek, de végre egy újabb magyarnak megadatik az a csoda, melyben nekem részem volt – tette hozzá.

Rögtön érkezett a kérdés: igaz, hogy nem lehetett űrhajósként egyetlen tömött foga sem? – Sok kizáró ok volt, de a tömött fog nem szerepelt köztük. Nekem is volt tömött fogam, de teljesen ép volt a fogsorom, melyet folyamatosan és megfelelően ápoltam – árulta el Farkas Bertalan.

Milyennek látta a Földünket az űrből? Ezt a kérdést Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója tette fel, aki egyszer ezt már megkérdezte tőle Dunavecsén, 1980-ban, egy héttel az űrhajó leszállása után, amikor találkozott vele. – Sok mindenről máshogy gondolkodik az az ember, aki már járt az űrben. Az űrhajó egyik ablakán kitekintve: alattunk terült el a Föld, a tengerek, a földrészek és persze a Kárpát-medence. Azon morfondíroztam, az emberiség mekkorát lépett előre, hogy itt lehetek fent a világűrben, extrém körülmények között. Azután kinéztem a másik ablakon és az egész univerzumot láttam. Azonnal eszembe jutott, mennyire mákszemnyi az emberiség ebben a hatalmas térben. 350 kilométer magasan voltunk fent, 90 perc alatt kerültük meg a Földet, azaz egy nap 16-szor – mondta.

Hogyan tudtak aludni, érkezett ehhez kapcsolódóan az újabb kérdés. – 8 óra munka, 8 óra pihenés és 8 óra alvás valójában úgy nézett ki, hogy 16 óra munka és 8 óra alvás. Bár bevallom, én az alvási időt is minimálisra csökkentettem, néhány órára, minden percét szerettem voltam kihasználni, hogy a világűrben járok.

A sorsközösség egyik tagját nagyon foglalkoztatta, hogy Farkas Bertalan találkozott-e földönkívüliekkel a világűrben? – Nem találkoztam eggyel sem, nem kopogtattak be az ablakomon – tette hozzá viccesen, de hozzá tette, úgy véli, valahol kell, hogy legyenek valakik, akiknek életbenmaradásához nem feltétlen oxigén és víz szükséges.

Sokan emlékeztek Farkas Bertalan híres tévémacijára is, amit magával vitt. Örömmel tudták meg, hogy a maci a mai napig megvan, nagy becsben őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában