GALÉRIÁVAL

2020.07.04. 11:30

Átadták a panoráma tornyot a halasi városházán

Elkészült és péntek délután ünnepélyesen átadták a kiskunhalasi városháza panoráma tornyát. A Területfejlesztési Operatív Program keretében százmillió forintból megvalósult beruházás során a torony belsejét újították fel, és egy interaktív kiállítást rendeztek be, amely szórakoztató látványelemek segítségével mutatja be Halas értékeit és érdekességeit. A torony tetején kilátót is kialakítottak.

Pozsgai Ákos

A klasszicista stílusban 1933 és 1934-ben, első ütemben épült városházához építették hozzá 1905 és 1906-ban, szecessziós stílusban a városháza tornyát és a többi épületrészt. Az 1958 óta műemléki védettség alatt álló városháza épülete legutóbb öt évvel ezelőtt esett át egy külső felújításon. A városháza tornyának belső rekonstrukciója pedig az elmúlt egy év alatt történt meg. A felújítással együtt a torony belsejében egy kiállítást is berendeztek.

– Nagyon sok mindenhez kellett igazodni, a legtöbb problémát maga a helyszín okozta, mintegy 25 méteres mélységet, magasságot kellett áthidalni – mondta a megnyitón a kiállítás egyik kurátora Dr. Végh Katalin, aki Szabóné Bognár Anikóval közösen álmodta meg és valósította meg szakemberek segítségével a kiállítást. – Biztosak voltunk abban, hogy nem kell ebbe a városba egy újabb hagyományos muzeális kiállítóhely, ezért inkább egy látvány és kulturális kaland helyszínt terveztünk, ami szól egy részt a kiskunhalasiakhoz, épp ezért a helyi sajátosságokat emeltük ki, másrészt szól a városba érkező turistákhoz is, hiszen őket is be kell vonzani a kiállításra. Épp ezért arra törekedtünk, hogy szórakoztató formában, könnyen értelmezhető stílusban készüljön el a kiállítás – tette hozzá a szakember.

Dr. Végh Katalin elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy életközelivé hozzák a város múltját, a történelmünket, a nemzeti hagyományokat, hiszen a helyszínnek döntő szerep jut a település egyéni arculatának a bemutatásában. – Kiskunhalas annyira színes, annyira gazdag, hogy minden területről csempésztünk be témákat. A kiállítás látogatói megismerkedhetnek Halas kulturális, művészettörténeti, épített, természeti és gasztronómiai értékei mellett a város híres szülötteivel is. Megtudhatják, hogy Magyarországon itt volt az első jobbágyfelszabadítás, vagy, hogy Rózsa Sándor első bizonyítható bűncselekményét Halason követte el, illetve, hogy kit hívtak az utolsó magyar parasztfestőnek – sorolta a kiállítás érdekességeit a kurátor.

A kiállítás látogatóinak célcsoportját úgy határozták meg, hogy nem hagytak ki senkit, ugyanis ez a tér a fiataloknak, az iskolásoknak is szól, hiszen kiegészíthetik a tanulmányaikat, de várják a családokat is, hiszen a foglalkoztató tér elsősorban nekik szól. Várják a fogyatékkal élőket is, ugyan a gyengénlátók, vakok nem igazán tudják élvezni ezt a fajta kiállítást, ugyanakkor a hallássérültek, vagy az értelmi fogyatékosok igen, hiszen a panoráma torony első emeleti előterében elhelyezett interaktív játékokat, érintő falas szoftver alkalmazást ők is tudják használni, ahova a mozgássérültek is lifttel fel tudnak jutni.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője szerint komoly turisztikai fejlesztések történnek Kiskunhalason, amely egy új irányt ad a városnak. Turisztikai és gazdasági szempontból is komoly potenciál van a térségben – emelte ki. Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt a megnyitón, hogy a megyében közel 500 projekt valósult meg, mintegy hetven milliárd forint értékben. – Nincs olyan települése a megyének, amelyik ne fejlődött volna az elmúlt időszakban és ez a fejlődés Kiskunhalason is töretlen. A Területfejlesztési Operatív Program keretében több milliárd forint érkezett a városba és a fejlesztések sora tovább folytatódik – tette hozzá. Fülöp Róbert polgármester elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt vendégeskedett a testvérváros Szabadkán, ahol szintén van egy kilátó a városháza tornyában. Az ottani panoráma ihlette arra, hogy a halasi városháza tornyában is legyen kilátó. A gondolatot hamarosan tettek követték, a szükséges anyagi forrás előteremtése, valamint a tervek készítése érdekében a városháza munkatársai megkezdték a munkát. Bízik abban, hogy minél többen fogják megnézni a toronyban berendezett kiállítást és a kilátóból a városra néző pazar kilátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában