mustra

2020.07.29. 17:30

A Királyleányka lett Kecskemét Város Bora idén

A zsűri tagjai a katonatelepi borászati kutató központban minősítették a meghívott termelők nevezett borait.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Erről döntött kedden délelőtt az a zsűri, amelynek tagjai a katonatelepi borászati kutató központban minősítették a meghívott termelők nevezett borait. Idén a járvány miatt nem rendeztek klasszikus térségi borversenyt Kecskeméten, amelyen ki lehetett volna választani a megyeszékhely borát. Bor nélkül viszont Kecskemét nem maradhat, így a korábbi 12 év győztesét kérte fel a rendező bizottság arra, hogy küldjön mintákat.

Összesen 24 bort neveztek a megméretésre. Ezek közül öt rozé, egy vörösbor volt, a többi pedig fehérbor. Szili Gábor szervező elmondta, hogy a meghívottaknak delegálniuk kellett olyan bort is, amely korábbi évjáratával győztek. A fehérek között a térségre jellemző kövidinkát, rajnai rizlinget, generosát, Irsai Olivért és cserszegi fűszerest kóstolhatott a zsűri. A végső választásnál fontos szempont volt, hogy a bor jövő áprilisig megtartsa minőségi jegyeit, azaz jól iható kellemes ital maradjon.

A korábbi években egyetlen alkalommal volt vörösbor, egy kadarka a győztes, minden más alkalommal fehérbort választott a zsűri. Dr. Szeberényi Gyula Tamás képviselte az önkormányzatot a verseny zsűrijében, aki hangsúlyozta, hogy a versenyt azért hirdetik meg évek óta, hogy megismertessék a térség borászait, helyzetbe hozzák a környék pincészeteit. Az alpolgármester lapunknak elmondta, hogy számára a legízletesebb bor a kutatóintézet olaszrizling bora volt. Mivel azonban a zsűriben volt olyan tag, aki a kutatóban dolgozik, ezért etikai okok miatt visszavonták a bor nevezését. A királyleányka, illatban ízben kiváló minőségű ezért méltán lehet a 2020-as évben Kecskemét Város Bora, mondta végül az alpolgármester. Arról nem kaptunk információt ki a termelő, azt viszont tudjuk, hogy 2016-ban a Polyák Borászat királyleánykája szerezte meg a magas elismerést.

Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában