KSH

2020.07.19. 20:00

A házasságkötési kedv jelentősen nőtt Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskunban 129-cel több gyerek született január és március között, mint a tavalyi első negyedévben. A megyében két és félszer többen kötöttek házasságot, mint egy éve. Az emelkedés mértéke óriási.

Barta Zsolt

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

Az idei első negyedévben Magyarországon 22 210 gyermek született, miközben 34 565-en haltak meg. A születések száma 6,5 százalékkal emelkedett, a halálozásoké 8,5 százalékkal csökkent. A természetes fogyás 12 355 fővel csökkentette az ország népességét, ez valamivel több, mint egy Lajosmizse nagyságú város lélekszáma.

A fiatalok házasodási kedve jelentősen megnőtt. Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül: idehaza januárban, februárban és márciusban 12 271 házasságot anyakönyveztek, mintegy 101 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Bács-Kiskun megyében hihetetlenül nagy az esküvők számának változása. A megye e tekintetben országos csúcstartónak számít, mivel az emelkedés mértéke több mint 2,5-szeres az egy évvel korábbihoz képest. Viszont az is igaz, hogy a házasságkötések alakulásában még nem éreztették hatásukat a koronavírus okozta járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések, mivel azokat március közepén vezették be.

A házasságkötések nagyarányú növekedéséhez minden bizonnyal hozzájárulhatott a babaváró hitel bevezetése. A rendkívül jó kondíciókkal felvehető tízmillió forintos támogatásnak az egyik feltétele az, hogy az igénylők házasságban éljenek. A program indulása óta idén március végéig – a Világgazdaság napilap szerint – összesen 631 milliárd forintot tett ki a hitel összege, amely több mint 60 ezer család hitelfelvételét feltételezi. Cserébe a kormány azt várja, hogy három gyermeket vállaljanak a szülők, ekkor ugyanis nem kell visszafizetni a kölcsönt. Mint ismert, ahhoz, hogy a lakosság létszáma legalább szinten maradjon, minden családnak legalább 2,1 gyermeket kell vállalnia. Jelenleg ez az érték 1,48 körül alakul. A tízmillió forintos összeg számottevő, egy faluban már családi házat lehet vásárolni a pénzből, sőt, marad felújításra is némi tartalék.

Az első negyedév az újszülöttek számának a növekedését mutatja, amely biztató jelenség, de hosszabb, több év távlatában látható majd az, hogy a pozitív tendencia tartós marad-e. A megyében a tavalyi első negyedévben 1035 gyermek látta meg a napvilágot, míg idén 1164. Ez szintén jelentős változás.

Az első negyedévben jelentősen többen készültek a nagy napra, mint egy évvel korábban
Fotó: Bús Csaba / Illusztráció

Nő a születéskor várható élettartam

A KSH számításai alapján azok, akik 2018-ban születtek, várhatóan 76,2 évig élnek. Ez azt jelenti, hogy a férfiak 72,7 évig élnek, a nők pedig átlagosan hét évvel élik túl a férfiakat. Ezek a számok csak tájékoztató jellegűek, azaz hozzávetőleges értéket képviselnek. A statisztikusok szerint a rendszerváltás óta hét évvel nőtt a hazai átlagéletkor. Ez rengeteg dologgal függ össze. Nem volt háború, biztosabb a napi megélhetés, magasabb az életszínvonal, jobb az orvosi ellátás és talán tudatosabban is élnek az emberek. Nemzetközi kitekintésben azonban van hova felzárkóznunk. Az EU 27 országának a fentebb említett átlagos értéke éppen öt évvel több, mint a hazai érték. A csúcstartók az olaszok, akik 83,4 éves átlagéletkorra számíthatnak, míg például

a bolgárok csak 75-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában