BÁCS-KISKUN

2020.06.27. 20:00

Tovább gazdagodott a megyei értéktár

A megye értéktár értékeit ismerték el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pénteken Akasztón tartott kihelyezett közgyűlésén. Átadták a legjobb megyei borokért és pálinkáért járó díjakat is.

Pozsgai Ákos

Balra Bajkó Zoltán plébános és Végh Tamás, Izsák alpolgármestere átvették a volt izsáki állami gazdaság központi épületében álló Piéta-szobor megyei értéktárba vételéről szóló oklevelet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó:

A megye kiválóságait ismerték el, a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba legtöbb javaslat a települési értéktár bizottságoktól érkezett. Köszönetet mondtak a benyújtóknak, akik oklevelet kaptak a megyei értéktárba felvett értékekről, valamint a javaslattevők mellett külön elismerték azokat a személyeket is, akiknek példamutató életútját, életművét, szakmai tevékenységét, termékeit megyei értékké nyilvánították, akik az értéket gondozzák.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárban már 251 érték szerepel, az akasztói közgyűlésen ezek közül 13 érték okleveleinek átadására került sor. Az okleveleket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adta át. Az oklevéllel díjazott értékek között van az Izsáki Arany sárfehérbor és pezsgő, a Szent István pezsgők, az Izsáki Arany sárfehérszőlő, az Izsáki Házitészta, a Thermal Kozmetikai Kft. Thermalgyógyvíz termékei, az Izsáki Sárfehér Napok, a Kiskunsági Nemzeti Park Izsák melletti Kolon-tó, a Kolon-tavi Madárvárta, a Gedeon Birtok borai, az izsáki állami gazdaság központi épületében álló Piéta-szobor, a Császártöltési Pincesorok, a soltszentimrei Csonka-torony Árpád-kori templomrom, a Tázlár-Templomhegy.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fontosnak tartja a megyei borok és pálinkák elismertségét. Ezért 2020 júniusában két versenyt is szervezett, melyek keretében szakértői zsűri közreműködésével megmérettettek a megye legjobb borai és legjobb pálinkái. A megyei borverseny évről évre emelkedő elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy idén az új koronavírus-járvány sem tudta elvenni a borászok kedvét a megmérettetéstől. Idén közel annyi volt a nevezett tételek és borászatok száma, mint tavaly. Összesen 18 borászat 32 tételt nevezett a versenyre: a Kunsági borvidék 20 nedűt a Hajós-Bajai borvidék pedig 12 bort.

A versenyek a szabályzatokban meghatározott szigorú keretek között zajlottak. A címeket tanúsító okleveleket és a palackokon feltüntethető jelölőmatricákat ünnepélyes keretek között adták át a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés akasztói ülésén.

A Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2020 eredménye: 1. Koch Borászat – Frisch Cserszegi Fűszeres 2019 (Borota), 2. Frittmann Borászat – Kunsági Irsai Olivér 2019 (Soltvadkert), 3. Csanádi Szőlőbirtok – Chardonnay 2019 (Császártöltés).

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2020 eredménye: 1. Szentpéteri Koch Borászat – Néró rosé 2019 (Kiskőrös), 2. Vass Borászat-Cabernet Sauvignon rozé 2019 (Kiskőrös), 3. Polyák Borászat – Merlot rozé 2019 (Kunszállás).

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2020 eredménye: 1. Eifert Borház – Cabernet Franc 2018 (Soltvadkert), 2. Döbrögecz Szőlőbirtok – Cabernet Sauvignon – Merlot cuvée 2019 (Akasztó), 3. Umenhoffer Pince – Kincsem cuvée – 2018 (Hajós).

A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Idén ezt a megyei szintű megbecsülést Csanádi Bálint kertészmérnök, szőlőtermesztő és borász szakmérnök kapta.

Balra Bajkó Zoltán plébános és Végh Tamás, Izsák alpolgármestere átvették a volt izsáki állami gazdaság központi épületében álló Piéta-szobor megyei értéktárba vételéről szóló oklevelet
Fotó: Petőfi Népe

Kettős soltvadkerti siker

A Bács-Kiskun megyei pálinkaversenyen 23 pálinka és öt pálinkafőző versenyzett a kitüntető címekért. A szakmai zsűri által kiválónak minősített pálinka és főzde termelőjét megillető díj átadására ugyancsak a megyei közgyűlésen került sor. Idén a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2020 címet a Schiszler szilvapálinka, míg a Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2020 címet a soltvadkerti Schiszler Pálinkaház érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában