együttműködés

2020.06.29. 07:00

Sok program is segíti a halasi roma fiatalok felzárkóztatását

Művészeti, tanulmányi, birkózói és prevenciós együttműködési programokkal is segítik a roma fiatalok boldogulását – derült ki Kiskunhalas Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának a tavalyi évet értékelő beszámolójából. Az önkormányzati irodában pedig számos alkalommal segítettek ügyfeleiknek, többek között közüzemi díjakkal, egészségügyi ellátással, gyámhivatali vagy épp bírósági ügyekkel kapcsolatos ügyintézésben.

Pozsgai Ákos

Nemrég kerti eszközökkel is segítették a romákat Halason

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elsődleges feladata a cigányság érdekképviselete, az érdekvédelem, a kultúra, a nyelv és a hagyomány ápolása. Kiemelt feladatuknak tekintik még a diszkrimináció felszámolását, az előítéletek megszüntetését, az integráció elősegítését.

Köves Ágnes elnök az elmúlt esztendőt értékelő tájékoztatójában összegezte, hogy az önkormányzati irodában a lakossági ügyintézések során segítséget nyújtottak egyebek mellett víz-, áram- és gázszámla-tartozás rendezésében, folyószámlák nyitásában, munkahelykereséssel kapcsolatos ügyek intézésében, bírósági ügyekben vagy épp hatósági bizonyítványok igénylésében.

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is beiskolázási támogatással segítette a szociálisan rászoruló általános iskolai, középiskolai és főiskolai, egyetemi nappali vagy levelező tagozatos diákokat. A 2019. évi költségvetésből erre a célra több mint ötszázezer forintot különítettek el, melyből 177 tanuló részesült.

A beiskolázás segítése mellett komoly hangsúlyt fektetnek a roma lányok továbbtanulási esélyeinek növelésére is a 2018-ban indult Bari Shej, vagyis Nagylány mentorprogramban. A programban részt vevő roma lányok nagy segítséget kapnak a tanulási nehézségek leküzdésében, valamint mentálhigiénés, életvezetési, családalapítási tudnivalókra, pénzügyi ismeretekre is oktatják őket. A kétéves projektre harmincmillió forintot nyert Kiskunhalas, és összesen húsz lány vehet részt a képzéseken.

A roma lányokat, nőket támogatják a helyi védőnőkkel együttműködve is. A Rostás László Cigány Közösségi Házban tartott baba-mama klubok célja, hogy a résztvevők korszerű ismereteket kapjanak a csecsemők gondozásáról, a gyermekek neveléséről elméletben és gyakorlatban egyaránt.

A beszámolóból kiderül még, hogy a Virágzó Tehetség Művészeti Egyesülettel két évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodás keretében művészeti alkotóműhely működik a halasi cigány fiatalok számára. Jelentősen segítve ezzel társadalmi beilleszkedésüket. Szintén kétéves már a Kiskunhalasi Birkózó Club Egyesülettel kötött együttműködés is. A club felkarolta az olyan hátrányos helyzetű cigány családok gyermekeit, akik nehéz körülmények között élnek, és nem tudják biztosítani számukra a szükséges díjak és útiköltségek befizetését.

Tavaly ősszel pedig először rendeztek olyan Police Cafét – kötetlen beszélgetést rendőrök és diákok között – a cigány közösségi házban, amelyen nyolcadik osztályos, roma származású fiatalok is jelen voltak. A kezdeményezés fontos szerepet játszik a megelőzésben, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a kábítószer-fogyasztás káros hatásaira.

Nemrég kerti eszközökkel is segítették a romákat Halason
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában