galériával

2020.06.30. 20:08

Semmelweis-napot tartottak a kecskeméti kórházban

Az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe a Semmelweis-nap, melyet minden éveben az anyák megmentője, Semmelweis Ignác születésnapján, július 1-én tartanak. Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepséget kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház. Az eseményen a gyermekágyi láz leküzdésében hatalmas szerepet játszó gyógyítóra és az egészségügyi hivatás szeretetére emlékeztek, valamint a szónokok méltatták az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány idején tanúsított hősies helytállását. A magyar egészségügy napja alkalmából a kórház munkatársai és kollektívái elismerést vehettek át.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A Semmelweis-napi ünnepségen Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a megyei kórház munkatársait és hangsúlyozta, hogy Semmelweis-nap most nagyobb jelentőséggel bír, mint eddig bármikor. – Rendkívüli odaadással kellett felkészülni és elvégezni munkájukat a nagy fokú tudást, tapasztalatot és rugalmasságot igénylő helyzetek megoldása során. A vírus teljesen új kihívások elé állította az egész ellátórendszert. Óriási szükség volt az orvosok, ápolók, védőnők, betegellátók, mentősök összefogására és szükség volt a feladatok koordinálására, a kollégák szokásosnál is nagyobb munkabírására, türelmére és kitartására – méltatta a dolgozók munkáját az alpolgármester és megköszönte a kórház vezetésének az alapellátási ügyelethez nyújtott együttműködő támogatást.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözlésében kiemelte, hogy a megye fél millió lakosa jó kezekben van, ha eljön a szükség ideje. – Fontos a példamutatás, melyet az önök részérők tapasztalnak a kórházba látogató betegek – mondta az elnök és hozzátette, hogy országosan százezer emberre vetítve negyven koronavírus-megbetegedés történt, míg a megyében ez négy volt, ami az egészségügyben dolgozók hozzáállásának és több évtizedes tapasztalatának is köszönhető.

Dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója is köszöntötte a jelenlévőket és hangsúlyozta, hogy a megyét nem érintette súlyosan a járvány, hiszen a térségben volt a legalacsonyabb a megbetegedések száma, ami az egészségügyi dolgozók munkájának is köszönhető. – Az emberi élet és egészség mindennél fontosabb érték és önök ezen értékeket őrzik – mondta a főigazgató és megköszönte az áldozatos munkát.

A házigazda köszöntője előtt a kórház Medrigál Kórusa és Nagyné Sztana Cecília, a kórház triázs nővére adott műsort.

Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója párhuzamot vont Semmelweis kora és a mai idők között. – Ahogy kétszáz éve egy ismeretlen kór okozott értelmetlen pusztítást, úgy tavaly év végén világunkra is rátört az ismeretlen ellenség. Olyan kór ellen küzdünk, melyet nem ismerünk még igazán és a végleges megoldás a társadalom és a szakma együttműködésének köszönhetően jöhet csak el – mondta a főigazgató, majd visszatekintett az elmúlt időszakra.

A Nemzeti Népegészségügyi központ a járvány elleni küzdelemre kijelölte a Bács-kiskun Megyei Oktatókórházat is és hónapok óta tart az osztályok működésének átszervezése, áthelyezése és minden osztályt és részleget érintettek a változások. – Az egészségügyben dolgozókra hárul az egyik legnagyobb fizikai, mentális teher. A társadalom figyelme rajtunk, az emberek bizalma bennünk. Helyt kell állnunk és folytatni a munkánkat a nehezített körülmények között is – mondta Svébis Mihály és megköszönte kollégái áldozatkész munkáját, támogatását, amit az elmúlt hónapokban tanúsítottak. – Büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű és felkészült csapat vezetője lehetek – illette elismerő szavakkal a dolgozókat a főigazgató.

Ezután Dr. Bozóky István főorvos ünnepi beszédben tartott megemlékezést Semmelweis Ignácról, majd átadták az elismeréseket.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából január 24-én Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Dezsőfi Mónika, az Urológiai osztály vezető ápolóhelyettese és Böjtös Éva diabetológiai szakápoló. Átadták a Richter Anna Díjat és a Kórházért Elismerő Okleveleket is. A Kiváló Ápolási Egység címet a Sürgősségi Betegellátó Osztály kollektívája nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában