strandszezon

2020.06.18. 11:30

Megyénkben hét természetes fürdőhely várja a vendégeket

A nyitás előtti, májusi és június eleji mintavételek alapján megállapítható, hogy a megyénkben található hét természetes fürdőhely mindegyikének megfelelő a vízminősége. A strandolóknak és az üzemeltetőknek azonban idén szigorúbb szabályokat kell betartaniuk a járványügyi helyzet miatt – erre figyelmeztet a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Idén is lehet fürdőzni a soltvadkerti Vadkerti tóban, a dunapataji Szelidi tavon, a kiskunmajsai és a tiszakécskei szabadstrandokon, a baja Sugovica vagy más néven Kamarás–Duna strandon, a kecskeméti Záportározó tónál, illetve a kunfehértói Tófürdőn.

A természetes fürdővíz- és fürdőhely-felügyeletet a népegészségügyi feladatkörében eljáró kormányhivatalok látják el. A szabadstrandok ellenőrzésének gyakoriságáról a szezon hosszától függően döntenek, de egy-egy vizsgálat között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő. – A nyitást minden esetben mintavétel előzi meg, azt követően általában a megyei természetes fürdőknél egy szezonban még háromszor vesz mintát a hatóság. Kivételt képez a kecskeméti Záportározó, ahol a hosszabb szezon miatt a mintavétel is több – tudtuk a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól.

A mintákat akkreditált laboratóriumban elemzik a szakemberek, akik két szennyvízeredetű szennyezés jelenlétét jelző, úgynevezett fekális indikátor baktérium mennyiségét vizsgálják. Emellett a szabadvízi strandok esetében a helyszínen ellenőrzik, hogy látható-e darabos szennyeződés a vízfelszínen, illetve megfigyelhető-e habzás vagy olajfolt. Megyénkben jelenleg nincs olyan természetes kijelölt fürdőhely, ahol a vízminőség nem megfelelő.

A kunfehértói Tófürdőt tavaly nyáron is sokan keresték fel, idén is várják a vendégeket
Fotó: Pozsgai Ákos

Az idei strandszezonban azonban az üzemeltetőknek és a fürdőzőknek is szigorúbb szabályokat kell betartaniuk a járványügyi helyzet miatt. A szociális helyiségeket gyakrabban szükséges takarítani, kötelező a kézfertőtlenítő szer kihelyezése, növelni kell az egy főre jutó szabad területet, a pénztárral rendelkező helyeken maximalizálni kell a vendégszámot, illetve a fürdőzőknek, a családtagokat leszámítva, tartaniuk kell egymástól a 1,5–2 méteres távolságot.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyen és a fürdővíz használatának engedélyezését követően ajánlott. A nem kijelölt fürdőhelyek nagyobb kockázatot jelentenek baleset- és fertőzésveszély szempontjából is, hisz ott nincsenek kialakítva a fürdőzés higiénés feltételei, és nem végeznek vízminőség vizsgálatot sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában