tárlat

2020.06.12. 11:34

Jubileumát ünnepli a kiskőrösi galéria

Senki sem tudja, ki lesz a XXI. század Csontváryja. A világhálón is érdemes bemutatni azokat a művészeket, akik értéket közvetítenek alkotásaikon keresztül. Ezt vallja az Ágnes Galéria tulajdonosa, Lászlóné Takács Ágnes művészettörténész, aki rövid, néhány perces felvételeket készít, melyek megjelennek majd az egyik közösségi csatornán.

Barta Zsolt

Lászlóné Takács Ágnes a galériájában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Nem tudható, hogy kik lehetnek a XXI. század nagy képzőművészei azon alkotók közül, akik köztünk élnek. Kiállítóhelyek még csak vannak, mecénások kevésbé. Lászlóné Takács Ágnes éppen 10 éve nyitott Kiskőrös közepén egy galériát, ahol tehetséges művészek kiállításait rendezte meg.

Mint mondta, senki sem tudja, ki lehet a ma élő festők, grafikusok közül például Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál vagy akár egy Munkácsy Mihály III. évezredbeli utódja. Csontváry művészetét életében idehaza alig méltányolták, így örökösei anyagárban akarták értékesíteni a műveit. Halála után jó negyven évvel ismerte meg a közönség az alkotásait.

Ma már egy galéria mellett a világháló ad kiváló lehetőséget arra, hogy egy alkotó megismertesse a műveit. Még jobb, ha ezt egy rövid, néhány perces ismertető keretében egy olyan művészettörténész teszi, mint Lászlóné Takács Ágnes, aki eredeti hivatását tekintve tanár. Az ősszel hálóra felkerülő anyagok közül eddig elkészült Kunhegyesi Ferenc, Dávid Júlia, Köhler Péter nívódíjas festőművész anyaga. Breczkó Péter tűzzománcművész, Stekly Zsuzsa jeles tűzzománckészítő és Komjáti Anett szekszárdi festőművész filmjét is leforgatják hamarosan. Ezeken a filmeken azokat mutatja be a galériatulajdonos, akiket már láthatott a kiskőrösi közönség.

– Egy percig beszélek, a további részben a művészek mesélnek önmagukról, és a legkedvesebb alkotásukat mutatják be – mondta a művészettörténész. A tervek szerint tíz háromperces film készül el, melyeket később angol nyelvű feliratozással látnak el. Ez a munka egy misszió. Megélni ebből nem lehet. Idehaza csak a nagy galériák, amelyek aukciós házak is egyben, tartják el a tulajdonosaikat, mondta Lászlóné Takács Ágnes. Egy-egy ilyen aukciós rendezvényen fontos, hogy előforduljon például egy-egy nagynevű művész képe. (Tavaly például Rippl-Rónai József egyik művét, melynek címe Kertben, 190 millió forintért értékesítették. – a szerző) Ez sok licitáló számára befektetés, a műkincsek ára évről évre növekszik.

A kortárs művészek alkotásai azonban korántsem oly keresettek, mint amilyenek lehetnének. Ez a sors azonban az évszázadokkal ezelőtti művészeket is kísértette. Például Rembrandt szegényen halt meg, de a festményeinek az ára ma dollármilliókban mérhető, feltéve, hogy van, aki eladja. A kortárs művész létfenntartása bizonytalan. Ha nem lennének galériák, akkor a sorsuk sanyarúbb lenne. Ma már létezik idehaza az a réteg, amely megengedhetné magának, hogy támogassa a legtehetségesebb alkotókat, de sokan nem élnek a lehetőséggel. Lászlóné Takács Ágnes tapasztalata szerint a gyűjtők között is vannak olyan személyek, akik hatással vannak más vásárlókra. Ők többnyire a fővárosban élnek.

Lászlóné Takács Ágnes a galériájában
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Társasági találkozóhely

Azt gondolhatnánk, hogy a vásárlók a viszonylag könnyebben befogadható realista kompozíciókat keresik – mondja Ágnes. Tapasztalata szerint manapság inkább az absztrakt alkotások azon változata értékesíthető, amelyet számítógépen is elő lehet állítani. Látott olyan tárlatot, amelyet számítógépen állítottak elő és egy nyomdában készítettek el.

Emberi kéz nem ért hozzá. Az Ágnes Galéria idén tízéves. Több mint két tucat képzőművész kiállításának adott helyet. A kiállítóterem egyben társasági találkozóhely is Kiskőrösön. A szüreti fesztiváli hétvégén nyílik minden évben egy új tárlattal a galéria. Bár az idén nem rendezik meg a fesztivált, a tíz év felelevenítése nem marad el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában