felújítás

2020.06.18. 12:27

Átépítették a vágányhálózatot a foktői növényolajgyárban

A szakaszt a környezetbarát szállítási lehetőség megteremtésének céljából újították fel – olvasható a MÁV sajtóközleményében.

Mester-Horváth Nikolett

Megújult a foktői növényolajgyár vágányhálózata – közölte a MÁV. A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjának üzemében megforduló tehervonatok közel egy évtizede használják a Kiskőrös–Kalocsa–Növényolajgyár útirányon a vasúttársaság pályahálózatát. A szakaszt a környezetbarát szállítási lehetőség megteremtésének céljából újították fel – olvasható a MÁV sajtóközleményében.

A világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó cégcsoportjának hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. saját beruházásban épített növényolajgyárat Foktő területén. Az üzem tehervonatokkal szállítja az árut, így a megnövekedő fuvarozási igények vasúti kiszolgálása érdekében a MÁV saját forrásból felújította a Kiskőrös és Kalocsa közötti pályaszakaszt, valamint a Kalocsától a növényolajgyárig vezető vágányokat. A vasúti fejlesztés költségeit a Glencore Agriculture forgalma által generált hálózat-hozzáférési díjbevétel térítette meg.

A foktői növényolajgyár a vasúttársasággal közösen tavaly áprilisban további fejlesztést hajtott végre a kalocsai iparvágányon: a Paksi úti átjárót felújították és fénysorompóval szerelték fel a közlekedés biztonságának javítása érdekében. A környezetkímélő vasúti fuvarozásnak köszönhetően pedig a térségben nem növekedett a környezeti terhelés, kevesebb kamion használta a közutakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában