közlekedés

2020.05.07. 20:24

Kecskeméten belül két helyre javasol felfestést a Kerékpárosklub

A Kerékpárosklub szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében elárulta, hová javasolja a felfestéseket az egészséges, környezetbarát, biztonságos közlekedés érdekében.

baon.hu

Budapest, 2020. április 25. Kerékpáros halad a fõvárosi Üllõi úton kialakított ideiglenes biciklisávban 2020. április 25-én. A fõvárosi önkormányzat március végén döntött arról, hogy kihasználva a felére csökkent gépjármûforgalmat, néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávokat alakít ki, ezzel is segítve a koronavírus-járvány terjedésének lassítását. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Az összes megye 50 településén, Kecskeméten belül két helyen javasolja a kerékpársávok felfestését és a forgalom csillapítását a Magyar Kerékpárosklub. A koronavírus elkerülésének, illetve a hosszú távon egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítésének, biztonságosabb települések kialakításának érdekében hívja fel a figyelmet közleményében a felfestések fontosságára a klub.

Kecskeméti helyszínként a klub a Műkerti sétánynál található 5-ös déli körutat és a Halasi út, Batthyány utca felőli oldalát jelölték meg.

„A javaslatok nem akadályoznák az autók forgalmát. Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszokon javasoljuk.”

Magyarországon – a klub 2018-as reprezentatív felmérése szerint – „a felnőttek 17%-a naponta kerékpárra ül, 70%-uk pedig valamilyen gyakorisággal szokott kerékpározni. Az Alföldön 30%-ot is meghaladja a naponta kerékpározó felnőttek aránya, miközben a teljes magyar felnőtt lakosság 80%-a szívesebben kerékpározna, ha vonzóbbnak és biztonságosabbnak találná az utakat. Ez az arány – budapesti trendekből kiindulva – tovább nőhetett, hiszen sokan ismerik fel, hogy a koronavírust könnyen el lehet kerülni kerékpáron, miközben az egészségünket is védjük a napi testmozgással.”

Segíteni lehet a kerékpárra váltást a gyors és olcsó beavatkozásokkal, a meglévő, kihasználatlan útfelületek újraosztásával is. „Rengeteg helyen továbbra is sokszoros balesetveszélyt okozva járdákra terelik a kerékpározókat, vagy a gyorshajtásra vonzó utak szélén kénytelenek dolgozni, boltba, iskolába, sportolni tekerni az ott élők” – áll továbbá a közleményben.

A felfestés nem csak a kerékpár szerelmeseinek, de a kerékpározni vágyóknak is segíthet, a klub szerint abban, hogy „könnyebben és egészségesebben járhassanak dolgozni, vásárolni, iskolába vagy kirándulni.” A Kerékpárosklub emellett a már kopott kerékpársávok újrafestésére is felhívja a figyelmet.

Az útszakaszok forgalmi adatait a Magyar Közút Zrt. biztosította, a javaslatok összeírásában pedig a Kerékpárosklub területi szervezetei és a Kerékpáros Miskolc Egyesület voltak a klub segítségére.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában