Metár

2020.04.02. 14:54

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Bács-Kiskun megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Bács-Kiskun megyében öt naperőműves projekt nyert el támogatást.

baon.hu

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik.

Bács-Kiskun megyében öt naperőműves projekt nyert el támogatást. Három projekt a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW), míg két projekt a nagy kategóriában (1MW – 20MW) valósulhat meg összesen 4,8 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 6909 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Bács-Kiskun megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 4%.

Pályázati kategória

Erőműegység telephelye – Település

Erőműegység típusa

Névleges teljesítőképesség (MWe)

Elnyert MWh

Kicsi

Bácsalmás

naperőmű

0,501

721

Kicsi

Kecel

naperőmű

0,499

719

Kicsi

Kiskunmajsa

naperőmű

0,963

1 387

Nagy

Baja

naperőmű

1,809

2 605

Nagy

Baja

naperőmű

1,026

1 477

Összesen

4,798

6 909

METÁR tender Bács-Kiskun megye

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10%-kal fog növekedni.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a Villamos energia, Metár tender rovatban olvashatók.

Fotó: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában