veszély

2020.04.14. 17:24

Laboratóriumi vegyszerek hevernek Kecskemét határában

Mind a természetre, mind az emberekre veszélyesek azok a hulladékok, melyek Kecskemét határában hevernek. Legtöbbjük súlyosan rákkeltő anyagot is tartalmaz.

baon.hu

Forrás: hulladekvadasz.hu

A hulladekvadasz.hu portálhoz érkezett bejelentés a napokban az esetről, de sajnos nem ez volt az első ilyen. Nagy valószínűséggel azért szabadulnak meg ilyen sűrűn illegális helyeken az efféle hulladékoktól, mert azok leadása és semlegesítése komoly költségekkel járna a tulajdonosoknak.

A portál által közzétett bejelentés szövege:

„Tisztelt hulladékvadászok! A minap off-road biciklizés közben megdöbbentő látványra lettem figyelmes: egy halom jellegzetes, sárga edény hevert a földút mellett. Semmi szégyenlősség, semmi árokba rejtés, az egyik zsák még átlátszó is volt, a többi nyitva, a dobozok szétszóródva. Rögtön felismertem, hogy ezek vegyszeres dobozok. Egyből megjelent a felelősségtudat, hogy márpedig ilyen tárolóknak nem a megyehatáron a helyük. Egyes dobozok nyitottak, tartalmuk kiömlött a talajra. A dobozoktól balra nagy, aggregálódott, fehér porhalmaz. Valószínűleg a talaj felső rétegének eltávolítása is szükséges. A legnagyobb aggodalmam a kadmium-acetáttal kapcsolatban van, ugyanis ez egy igen veszélyes nehézfémnek, a kadmiumnak a vízben igen jól oldódó sója. Rákkeltő és rövid távon súlyos szervi károsodásokat okoz. Még néhány más doboz címkéjét tudtam elolvasni, anélkül, hogy hozzáértem volna a halomhoz, tehát a következő lista koránt sem teljes: – nátrium-hidroxid (legalább 10-15 kg az átlátszó zsákban) – hidrokinon – kálium-bromát – nátrium-nitrát – kalcium-klorid – és még sokan mások. Szóval nagyrészt többé-kevésbé ártalmatlan laboratóriumi vegyszerek, de a kadmium-acetát tényleg nem játék. GPS koordináták: 46°58’09.0″N 19°44’32.0″E 2020.04.12. Remélem segítettem.”

A bejelentést a portál üzemeltetői továbbították az illetékeseknek, és haladéktalanul közbelépésüket kérték a probléma felszámolásában.

Veszélyes hulladékok hevernek a kecskeméti földút mentén
Fotó: hulladekvadasz.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában