Neumann János Egyetem

2020.04.01. 17:00

Kiválik a Pedagógusképző Kar a kecskeméti egyetemből

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat szerint egy új alapítvány működtetheti július 1-jétől Neumann János Egyetemet, amelyből kiválik a Pedagógusképző Kar, és beolvad a Károli Gáspár Református Egyetembe.

Hraskó István

A Neumann János Egyetemért Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot kedd este nyújtotta be dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter.

Nemcsak a kecskeméti egyetemet alakítanák át így, hanem többek között a győri, a soproni, a miskolci, valamint a budapesti állatorvosi egyetemet is. A törvényjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának támogató szavazata szükséges.

Az alapítványok kuratóriumának elnökét és tagjait a miniszter jelöli majd ki.

– Az új fenntartói és finanszírozási modell kialakítása az Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitásának és hatékonyságának, valamint bevételszerzési képességének, szolgáltatási és innovációs tevékenységének bővítését hivatott szolgálni – áll dr. Fülöp Tamásnak, a Neumann János Egyetem rektorának az egyetem honlapján közzétett tájékoztatójában.

A rektor azt is leírta, a modellváltás sikerességének egyik alapfeltétele az új fenntartó, az állam által létrehozott vagyonkezelői alapítvány elkötelezettsége az anyagi háttér folyamatos, stabil, kiszámítható biztosítására, a hosszútávú minőségi működés feltételeinek felismerésére és megteremtésére, a gazdasági és társadalmi érdekek beazonosítására, továbbá azok szolgálatára. Ebben lesz meghatározó szerepe a vagyonkezelői alapítvány kuratóriumának, mely a fenntartói jogokat fogja gyakorolni az átalakulást követően.

Fülöp Tamás szerint „a fenntartói modellváltás csökkenő állami felügyelet mellett biztosít hosszútávú fejlődési lehetőséget a Neumann János Egyetem számára, amelynek eredményeként tovább bővülhet az Egyetem regionális gazdasági és társadalmi tevékenysége, hazai és nemzetközi kapcsolatai, és tovább erősödhet a globális felsőoktatási térben betöltött innovációs és tudásközpont szerepe”.

A modellváltás a folyamatban lévő idei felvételi eljárást és a már felvett hallgatók tanulmányait nem befolyásolja – hangsúlyozza a rektor.

Kiválik a Pedagógusképző Kar

Azt is leírja, hogy ugyancsak kormánydöntés született arról, hogy a Neumann János Egyetemből kiválik a Pedagógusképző Kar és június 30-tól beolvad a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe.

– Cél, hogy a nagy hagyományokkal, színvonalas oktatói állománnyal, bővülő hallgatói létszámmal, erős társadalmi és lokális beágyazódással rendelkező kecskeméti pedagógusképzés jövője hosszútávon biztosított legyen – közölte a rektor. Kiemelte, a fenntartóváltás szintén nem érinti a mostani felvételi eljárást és a már felvett hallgatók tanulmányait.

A Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda új fenntartója ugyancsak a Károli Gáspár Református Egyetem lesz. A rektor szerint itt az a cél, hogy az intézmény elmúlt években tapasztalható fejlődése a megkezdett szakmai munkával tovább folytatódhasson. Az iskolában és óvodában folytatott szakmai munka irányítása a jövőben is az egyetem és a kecskeméti pedagógusképző intézmény vezetésével együttműködésben történik majd.

Fülöp Tamás ígéri, megfelelő információk és felhatalmazás birtokában a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben is igyekeznek az aktuális információkról tájékoztatást adni.

A törvényjavaslat szerint az összes jelenlegi ingatlant meg fogja kapni az egyetemet működtető alapítvány, a Pedagógusképző Kar és a Petőfi iskola valamint az óvoda épületei viszont a református egyetemhez kerülnek.

Az egyetemi alapítványok feladatai

Az alapítványok feladata az oktatási intézmények, kiemelten az adott egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, valamint a vagyon kezelése. Továbbá oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási programot működtetnek, rászorultsági alapú támogatást biztosítanak, valamint támogatják a tehetséggondozó programok működését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában