örömhír

2020.04.29. 12:52

Kikelt az első fióka a gemenci feketególya-fészekben

A Gemenc Zrt. élő webkamerái közvetítették a „születés” pillanatait.

baon.hu

Kikelt az első idei, gemenci fióka

Forrás: webkamera, Gemenc Zrt.

Minden évben feszült figyelemmel követi a közönség a gemenci fekete gólyák életét webkamerán keresztül. Idén sincs ez másképp, és a szomorú indítás után most végre egy örömteli eseménnyel gazdagították nézőiket a gólyák.

Kikelt ugyanis az első fióka a fészekben, az eseményt a kamera 2020. április 29-én 9 óra 43 perckor rögzítette. A másik két fióka világra jövelete az elkövetkező napokban várható.

Kikelt az első idei, gemenci fióka
Fotó: webkamera, Gemenc Zrt.

Előzmény

A gemenci feketególya-pár első tagja 2020. március 3-án reggel 6:31-kor szállt le a bekamerázott gemenci fészekbe. Párja március 15-én érkezett meg. Március 23-án meg is jelent az első tojás, amit – mint fentebb írjuk – az egyik gólya kidobott a fészekből, feltehetőleg azért, mert terméketlennek ítélte meg. Végül 3 tojás költését kezdték el a madarak.

„Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.”

A webkamera az alábbi linken követhető: http://gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában